Nem veszélytelen állás a közterület-felügyelőség

2023 jún 5
Megosztás

Egyre több és egyre markánsabb támadások érik a kecskeméti közterület-felügyelőket, pedig a munkájuk sokrétű és nem egy esetben a biztonságunk érdekében lépnek fel, illetve büntetnek. Több eljárás indult már mindezek miatt, de nem árt tudni, mire is hatalmazza fel a törvény a városrendészeket és mire számíthat bárki is, ha fellép ellenük?

A legtöbben utálják a parkolásainkat ellenőrző városrendészeket, főleg, amikor ott hagyják a szélvédőnkön a piros “mikulás csomagot” benne a büntetőcsekkel. Ilyenkor szitkozódunk, pedig ha lenne a járművünkön parkolócetli, vagy elindítottuk volna a telefonunkkal a parkolást, nem kellene mérgelődnünk.

Valami miatt mégis a bonyolultabb utat választjuk. A tilosban parkolásról, vagy a tiltó tábla ellenében történő behajtásról, bekanyarodásról nem is beszélve, mert ezek már törvény szerint meghatározott fix és drága bírságok, amelyben nincs mérlegelési lehetősége a közterület-felügyelőnek. A verbális atrocitások szinte mindennaposak a kecskeméti városrendészek életében, nem egy esetben a nem érintett járókelők is felkapták a fejüket az egyoldalú vitákra és fültanúi voltak a megbotránkoztató eseteknek.

Leordította a fejüket

Egyik olvasónk a Target Centerbe tartott, amikor a napokban fültanúja volt egy esetnek. Az történt, hogy   az építési terelőkordon és a tiltó tábla ellenére az Izsáki útról bekanyarodott egy autós a bevásárlóközpont parkolója felé, de a KFC gyorsétterem oldalában leállították a városrendészek és közölték vele a szabályszegést. A férfi erre torka szakadtából üvölteni kezdett, megkérdőjelezte az intézkedésük jogszerűségét, káromkodott, szidta a hozzátartozóikat és mindenféle nyomdafestéket nem tűrő jelzőkkel illette őket, miközben a két kezével egy-egy felfelé kinyújtott ujját mutogatta sértőn feléjük. A férfi az eljárás egész ideje alatt megállás nélkül ordítozott, csapkodott. A közterület-felügyelők mindvégig higgadtan tették a dolgukat, nem reagáltak a sértő, becsmérlő magatartásra, az intézkedés alá vont férti az sem érdekelte, hogy a városrendészek jelezték, az eljárást a testkamerájukkal rögzítik.

Olvasónk úgy nyilatkozott, hogy egyszerűen sajnálta a két városrendészt, annyira megalázó volt, ahogy a férfi beszélt velük.

Egy másik olvasónk az Arany János utcában lett figyelmes egy szóváltásra, amikor egy idegen akcentussal beszélő férfi ugrott neki a közterület-felügyelőknek, ordítozott velük és az egyiküket meg is lökte. Itt az egyik járókelő még le is videózta telefonjával az esetet, annyira felháborította a férfi viselkedése.

Hivatalos személy a városrendész

- Az állampolgárok nincsenek tisztában a közterület-felügyelők jogállásával, jogaival és kötelezettségeivel. Így például azzal, hogy hivatalos személynek minősülnek az eljárásuk során. Ebből adódóan fokozott büntetőjogi védelem illeti meg őket - mondta lapunknak Dr. Német Zsolt, a Kecskeméti Városrendészet vezetője. Hozzátette: a jogszerű intézkedés során, jogszabályban nevesített esetekben igazoltathat, illetve kényszerítő eszközt is alkalmazhat a közterület-felügyelő, mint például: testi kényszer, bilincs, gumibot, vagy könnygázszóró spray. 

Kérdésünkre elmondta: ismert előttük a két eset, amiről fentebb is írtunk, mindkét esetben feljelentést tettek a rendőrségen és büntetőeljárást kezdeményeztek rágalmazás, becsületsértés vétsége, valamint hivatalos személy elleni erőszak bűntettében. Megjegyezte: az Arany János utcai eset főszereplője ráadásul már nem első esetben támadt a városrendészekre.

Hangsúlyozta:

következetesen minden ilyen esetben eljárást indítunk a kollégáimmal szemben jogsértően fellépőkkel szemben, nem csak a védelmük, hanem az ilyen esetek visszaszorítása érdekében is.

Megtévesztő mindentudó

Német Zsolt egy érdekes jelenségre is felhívta a figyelmünket, amely az interneten, a legnagyobb közösségi oldalon terjed. Egy férfi ugyanis következetesen azt propagálja az oldalán, hogy a belföldi turizmus bizonyos kedvezményeire hivatott, úgynevezett univerzális parkolókártyával ingyenesen lehet parkolni Kecskeméten. 

- Ez nem felel meg a valóságnak, a parkolás ugyanis a helyi rendeletben van szabályozva, ebbe pedig az univerzális parkolókártya nem tartozik bele - mondta. Hozzátette:

aki ilyen információkat terjeszt az megtéveszti a lakosságot és csak újabb nézeteltéréseket generál azok számára, akik hisznek neki.

Magatartása jogsértő, hisz anyagi kárt okozhat az intézménynek és az állampolgároknak. Természetesen az ilyen és hasonló esetekben is fellépünk és eljárást kezdeményezünk - mondta.