Nemzeti Karácsony

2014 dec 23
Megosztás
betlehemi jászol

Azt mondja az ismerősöm, hogy úgy néz ki ez lesz az első Nemzeti Karácsony, hisz lassan minden területen megszülettek már a nemzeti szolgáltatók, végül is már csak ez hiányzott a sorból.

 

Kétségtelen, hiánypótló, de a mai közéleti viszonyokat tekintve, békésnek semmiképpen sem nevezendő. Valószínű a Nemzeti Karácsonyt nem is úgy köszöntik majd, hogy Békés Ünnepeket, hanem halkabb, vagy kevesebb vitával teljesülő Karácsonyt kívánok minden egyes eszmei társamnak és ellenzékimnek. Már-már el is fogadtam az új karácsony-nemzeti szlogent, amikor hirtelen azzal jön az ismerősöm, hogy ácsi van, nem lesz Nemzeti Karácsony, nem illendő, mert túl sok a szegény ember, akiknek még nemcsak, hogy ajándéka, de ennivalója is alig akad az ünnepekre. Kétkedve fogadtam, hiszen a statisztikák szerint csökken a szegénység, az áruházak zsúfolásig tele áruval és emberekkel. Ez csak a felszín mondja, de a mély az rettenetes. Most derült ki például a számukra, hogy a házban az egyik lakó nem egyedül él, hanem a fiával, csak az nem tud kijönni a betegsége miatt a lakásból, állandó ápolásra szorul, így teltek az elmúlt éveik, de ők ebből semmit sem vettek észre. Ráadásul az is csak egy véletlen során derült ki, hogy a nő nem valami betegség miatt fogy, hanem azért, mert nincs mit enniük már több mint két hete, mert az ápolásra szoruló fia nagykorú lett, amely azonnali nyugdíjazással járt. Ennek első lépése pedig az volt, hogy elvették az addigi segélyt, a nyugdíj meg majd egyszer megérkezik, ami hónapokba kerül a nemzeti adminisztráció miatt, ráadásul december közepén minden leáll, még a Mercedes gyár is, nemhogy a hivatalok - hadarta az ismerősöm. Persze a lakók összedobtak egy szatyornyi ételt a részükre, meg bevásároltak, de hát ez akkor sem megoldás - teszi hozzá, aztán egy áthánykódott éjszaka után rá is jött miként menthetné ki a családot a bajból. Felvázolta a nagy tervet a lesoványodott asszonykának, hogy miért nem adja el a garázsukat, hisz nincs autójuk, meg ha lenne sem járnának sehová ugyebár a gyerek meg a benzinár miatt, de a nő megcsóválta a fejét, mondván, sajnos, nem lehet. Mire az ismerősöm értetlenkedő arcára megmutatta neki az ablakból, hogy az ő garázsuk ott fekszik hátul a sor végén, amelyben az a négygyermekes család lakik, akiknek elvitte a bank a házukat a fejük felül. A férj épp annyit keres, hogy ne halljanak éhen, az asszony meg nem igényli a gyerek után járó támogatásokat, mert ha meglátnák, hol élnek, akkor elvenné a gyámhatóság a kicsiket. Szó sem lehet róla, mondta a sovány asszony, hozzátéve: nekik sokkal nagyobb szükségük van rá mint nekem. 

Szóval, így van ez, mondta az ismerősöm, nem egy fenékig tejfel most a világ, ezért meghatározatlan ideig le van fújva a Nemzeti Karácsony.

- rajnai -

Hozzászólások

A szegénység csökkenése a szegénységet mérő komponensek kérdése ha előveszem azokat az összetevőket amik kedvezőek számomra akkor nyilvánvalóan csökkent a szegénység legalább is 2013-hoz képest.
A 2007-es adatokkal összevetve ez nem igaz akkor minden komponens kedvezőbb volt.
Az EUROSTAT adatai alapján a szegénység nőtt ez azért érdekes mert ez a statisztika a mindenkori KSH támaszkodik bár lehet hogy módszertani eltérések okozzák az eltérés (megjegy: 2006-ban a polgári párt az EUROSTAT-ra hivatkozva kritizálta a szocialistákat hamis hiányadatok megadásával illetve késleltetéssel akkor a Fidesz hitelesnek tartotta az EUROSTAT adatait).
A fenti történeti, rendszertani sor azonban a mindennapokban a szétszakadásban ölt testet. A boltok tényleg tele vannak, a fogyasztás pörög most elkezdődött valami az ingatlanok építése, mozgása terén is de ez nem az emberekere hanem csak az emberek egy meghatározott részére igaz. A mélyszegénység és az alkalmazotti valamint munkaszegénység továbbra is ott van sőt a kettő együttállása egyre irritálóbb. Az igazi veszély ez lehet persze gettósodni mind szegény mind gazdag részről de ha az elosztás nem folyat át pénzeket a a mindenféle státusú szegénységbe akkor az előbb-utóbb robbanáshoz vezet.
A nemzeti, keresztény, család szimbolika hiteltelen ilyen különbségeknél illetve mivel morális piedesztálra emelte önmagát így a támasztott követelmények is magasabbak, önigazolása visszatetszőbb mint ahogy Eszterházy mondta a szabadszerelem-pártiakénál.