Nincs még gyanúsítottja a választási csalásnak

2023 május 29
Megosztás

Csaknem egy éve rendelt el nyomozást a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt. Egyenlőre azonban még nincs gyanúsítottja az ügynek, részleteket pedig a nyomozás érdekeire tekintettel nem közölhetnek az ügyről. 

Mint arról már több ízben írtunk: Jánosi István (FIDESZ-KDNP), önkormányzati képviselő, aki nagy fölénnyel megnyerte a július 10-i kecskeméti időközi választást, feljelentést tett. 

A feljelentés szerint, a választáson, a Szövetség a Hírös Városért jelöltje esetében, szavazatvásárlás történt. 

A feljelentéshez videofelvételeket csatoltak, amelyeken a szereplők jól beazonosíthatóak, e mellett tanúk is igazolnak egy sor eseményt a választási csalással kapcsolatban. 

Jánosi nagyobbat nyerhetett volna

Jánosi István, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte vasárnap az időközi önkormányzati választást Kecskeméten, a 9. egyéni választókerületben. A Nemzeti Választási Iroda oldalán szereplő adatok szerint Jánosi István 591 szavazatot kapott (64,59 százalék), Kalló Julianna 250-et (27,32 százalék)(Szövetség a Hírös Városért Egyesület), Kordik Szabolcs 45-öt (4,92 százalék) (Magyar Kétfarkú Kutya Párt), Balanyi István 15-öt (1,64 százalék) (Magyar Munkáspárt-ISZOMM), Aczél Dániel 12-t (1,31 százalék)(Polgári Válasz Mozgalom), míg Varga László 2-t (0,22 százalék) (Megoldás Mozgalom).

A 9. egyéni választókerületben 5951 választásra jogosult állampolgárból 915-en adtak le érvényes szavazatot. Hat voks érvénytelen volt. 

Az időközi választásra azért volt szükség, mert Szeberényi Gyula Tamás (Fidesz-KDNP) lemondott önkormányzati képviselői posztjáról, miután az áprilisi országgyűlési választásokon parlamenti mandátumot szerzett.