Növekszik a gyorshajtók száma a megyében

2023 aug 15
Megosztás

Múlt héten csaknem háromezren hajtottak gyorsabban a megengedettnél vármegyénkben. Több tucatnyi baleset közül az egyik halálos kimenetelű volt.

Az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat regisztráltan 2915-en lépték át – a gyorshajtók száma hetek óta annak ellenére ilyen magas, hogy folyamatosan felhívjuk a közlekedők figyelmét arra, hogy több helyszínen, napi rendszerességgel találkozhatnak olyan közlekedési rendőrökkel, akik a sebességet ellenőrzik. A jogsértés elkövetői legalább 30 ezer forint összegű bírságra számíthatnak.

Bács-Kiskun vármegye közútjain a múlt héten összesen hatvan olyan baleset történt, amely rendőri intézkedést igényelt. Negyvenhat esetben anyagi kár keletkezett, tizenhárom alkalommal pedig sérültek is az autóban utazók: kilencen súlyosan, tizenhárman pedig könnyebben. Sajnos arról is be kell számolnunk, hogy történt egy halálos baleset az M5-ös autópályán, melyről az alábbi linken olvashattak: https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/utinfo/baleseti-hirek/hala....

Tizenöt olyan sofőr volt, aki a vezetés megkezdése előtt szeszes italt fogyasztott; egyikük balesetet okozott.

Az alkohol már kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki, melyek nem teszik lehetővé a biztonságos járművezetést. A szeszes ital fogyasztás hatására növekszik az észlelési idő, tompulnak a reflexek, lassabban mozognak a szemet mozgató izmok, s a mentalitásban is kedvezőtlen változások történnek.

Hazánkban zéró tolerancia van érvényben, mely a szeszes ital fogyasztásának teljes tilalmát jelenti a gépi meghajtású jármű vezetője részére, a jármű vezetése előtt és alatt egyaránt. Soha ne üljön ittasan autóba, valamint olyan járműbe sem, melyet láthatóan ittas személy vezet! Ne engedje meg családtagjának, rokonának, barátjának, ismerősének sem, hogy ittas állapotban vezessen!