Növekszik a tiltott határátlépések száma

2021 szep 2
Megosztás

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 27 esetben összesen 223 határsértőt tartóztattak fel Bácsbokod, Bácsszentgyörgy, Homorúd, Katymár, Dunavecse, Vaskút, Balotaszállás, Kelebia, Kisszállás, Csikéria, Tompa Közúti Határátkelőhely, Jánoshalma, Madaras, Dávod, Soltvadkert, Gara és Hercegszántó-Budzsak közigazgatási területén.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 20 esetben összesen 104 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Röszke, Szeged, Kiszombor és Szatymaz közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron megyében, 2 esetben 6 fő Nagycenk és Gönyű külterületén; Pest megyében, Szigetcsépen 1 alkalommal 2 fő; míg Vas megyében 1 alkalommal Jánosháza külterületén 4 fő határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szír, afgán, líbiai, szudáni, palesztin, marokkói, iraki, bangladesi, egyiptomi, algériai, kínai, líbiai és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában 10 esetben Bács-Kiskun, és 6 esetben Csongrád-Csanád megyében a rendőrök összesen 111 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Csempészek

A soltvadkerti rendőrök - a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztály jelzése alapján - egy gépjárművet ellenőriztek Solt közigazgatási területén 2021. szeptember 1-jén 22 óra 15 perckor.

A gépkocsit egy lengyel nő vezette, rajta kívül a járműben 7 - magukat szír állampolgárnak valló - személy tartózkodott.

Ma hajnalban, 1 óra 5 perckor Balotaszállás közigazgatási területén a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság munkatársai egy kisteherautót ellenőriztek, amit egy észak-macedón férfi vezette. A raktérben 39 - magukat szír, palesztin és afgán állampolgárnak valló - személy bújt meg.

A csoportok tagjai sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A két sofőrt előállították a rendőrök és őrizetbe veszik. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indít eljárást velük szemben. A nyomozók előterjesztést tesznek a nő és férfi letartóztatásának indítványozására.

Tizen

Dusnok közelében fogták el azt az osztrák férfit, aki 10 illegális migránst szállított.

A Bács-Kiskun megyében szolgálatot teljesítő rendőrök egy gépjárművet ellenőriztek Dusnok közigazgatási területén 2021. szeptember 2-án 6 óra 35 perckor.

A gépkocsit egy osztrák férfi vezette, rajta kívül a járműben 10 - magukat szír állampolgárnak valló - személy tartózkodott. A csoport tagjai sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A sofőrt előállítják a rendőrök és őrizetbe veszik. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indít eljárást vele szemben. A nyomozók előterjesztést tesznek a férfi letartóztatásának indítványozására.