Nyakon vágta a futballbírót a meccs után

2022 feb 24
Megosztás

A Kiskőrösi Járási Ügyészség nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság bűntette és más bűncselekmény miatt vádat emelt egy férfi ellen, aki két ismeretlen bűntársával együtt 2021. augusztus 7-én egy kiskőrösi futballmeccs után a játékvezetőt és két asszisztensét bántalmazta.

A vádirat szerint 2021. augusztus 7-én futballmeccs volt a kiskőrösi városi sportpályán, a hazai csapat játszott a Dabas válogatottjával. Az ügy vádlottja, egy izsáki férfi a mérkőzés során a társaival együtt többször szidalmazta a játékvezetőt és két asszisztensét.

A meccs vége után a játékvezető és asszisztensei elindultak az öltöző felé, de a futókör közelében a vádlott és két ismeretlen bűntársa körbevették őket. A vádlott hangosan kiabálva a bal kezével megfogta az egyik asszisztens mezét és elkezdte tolni a sértettet. Ekkor odalépett hozzájuk a játékvezető és felszólította a vádlottat, hogy hagyja abba, közben megpróbált a vádlott és az asszisztens közé beállni.

Ekkor a vádlott nyaktájékon megütötte a bírót, mire odalépett a másik asszisztens, akit az egyik ismeretlen bűntárs hátulról combon rúgott. Ezután a vádlott többször fejen ütötte az először bántalmazott asszisztenst.

Mindezek után a játékvezetői hármas bemenekült az öltözőbe.

A többször fejen ütött asszisztens a verés miatt 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett és kérte a vádlott megbüntetését. A többi sértett nem sérült meg.

A büntetlen előéletű, szabadlábon védekező vádlottat a járási ügyészség nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság bűntettén kívül könnyű testi sértés vétségével vádolja. Az ügyész felfüggesztett börtön és labdarúgó sportrendezvény látogatásától való eltiltás kiszabását indítványozta a vádlottal szemben, akinek a bűnösségéről a Kiskőrösi Járásbíróság fog dönteni.

Az MLSZ is lépett

A Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottságának döntése értelmében a Kiskőrösi Labdarúgó Club sportszervezet egymillió forint pénzbírsággal sújtották és a megyei I. osztályú férfi felnőtt nagypályás bajnokságában résztvevő csapatának mérkőzésrendezési jogát 2021. augusztus 12. napjától kezdődően 6 hónapra megvonták a hazai mérkőzéseknek otthont adó sportlétesítményben. Ez nem menti fel a sportszervezetet a mérkőzés megrendezésének kötelezettsége alól, de erre csak másik sportlétesítményben van lehetősége. A sportszervezet 30 kilométeres távolságon belül nem rendezheti meg a hazai mérkőzéseit.

Az üggyel kapcsolatban a Kiskőrösi LC részéről Somlyai Péter a következőket nyilatkozta:

Sajnos a kupamérkőzés nem az eredményről marad meg az emberek emlékezetében, mert a találkozó vége után fizikai bántalmazás érte a játékvezetőket. Ez a cselekedet egyetlen sporteseményen sem megengedhető szurkolói magatartás. A Magyar Labdarúgó Szövetség a történtek után a játékvezető és a játékvezetői ellenőr jelentése alapján, tárgyalás nélkül, a klub és az érintett felek meghallgatását mellőzve hozott döntést az ügyben. A bajnoki mérkőzések mellett a döntés értelmében nem rendezhetünk még felkészülési találkozókat sem hazai környezetben. Úgy gondolom, hogy azt nem kell hangsúlyoznom senkinek, hogy ez a fegyelmi döntés milyen hatalmas terhet jelent anyagilag és szervezés tekintetében is a klubnak, valamint erkölcsi kár is ért bennünket. Természetesen a szabályok és a jog adta lehetőségekkel élve fellebbezést nyújtunk be a határozat ellen. Rendelkezésünkre áll több olyan információ, ami az egyoldalú bizonyítékok alapján hozott döntést részben meg tudja cáfolni és bízunk abban, hogy enyhébb döntés fog születni a fellebbviteli tárgyalást követően. A játékvezető és a játékvezető ellenőr jelentésében is van több olyan csúsztatás, ami nem felelt meg a valóságnak. Szerepel ebben olyan tartalmi rész is, hogy 4-5 szurkoló bántalmazta a játékvezetőket és a rendezők nem tettek semmit ennek megakadályozására, ami szemtanúkkal bizonyíthatóan nem így történt. Több olyan dolog is van, amit szeretnénk megcáfolni, de fajsúlyosabb ez az ügy annál, hogy mi magunktól összerakjunk valamit, ezért jogászok bevonásával dolgozunk az anyag összeállításán. Megpróbálunk minden észrevételünket hitelesen, bizonyítékokkal alátámasztani, ami által a fellebbviteli tárgyaláson egy számunkra kedvezőbb ítélet születhet. Szeretném kihangsúlyozni, hogy a történtek miatt a büntetéssel egyetértek és elfogadjuk, de annak mértékét tartjuk túlzottnak. A fellebbviteli tárgyaláson azt szeretnénk elérni, hogy mérsékeljék a pénzbüntetést vagy akár zártkapus körülmények között is, de hazai környezetben játszhassunk mérkőzéseket. Azt tudni kell, hogy a sporttelep folyamatos fejlesztés alatt van és több félkész beruházásunk halad. Ezekben a fejlesztésekben szerepel a korlát lecserélése, a játékoskijáró olyan kiépítése, ami által nem lehet majd a játékosokkal vagy a játékvezetőkkel fizikai kontaktusba lépniük a szurkolóknak.