Nyílt nap a BÁCSVÍZ Zrt. szennyvíztisztító telepén

2017 ápr 21
Megosztás
Bácsvíz Zrt. szennyvíztelepe

A világon 1970 óta, Magyarországon 1990 óta ünneplik április 22-én a Föld Napját. A BÁCSVÍZ Zrt. – melyen belül a csatornaszolgáltatási ágazat minden tevékenysége kapcsolódik a Föld, a természeti értékek védelméhez – az 1990-es évek közepe óta fogad iskolás és felnőtt látogatókat ezen a napon, Mindszenti körúti szennyvíztisztító telepén.

Az idei Föld Napja alkalmából mintegy négyszázötvenen ismerkedtek a szennyvíztisztítás folyamatával. A többségében általános iskolás diákok nagy érdeklődéssel kísérték végig azt a technológiai útvonalat, melynek végén a telepre beérkezett bűzös, zavaros folyadékból a Tiszáénál is tisztább víz lesz. A vendégeket a telepen dolgozó szakemberek vezették, és mutatták be nekik a tisztítás fázisait, hangsúlyozva a környezetvédelem fontosságát is. Felhívták a gyerekek figyelmét arra is, hogy nem szabad a csatornába hulladékokat dobni, vagy például étolajat önteni. 

Az érdeklődők megtudhatták, hogy a tisztítás során nem keletkezik olyan anyag, amely később a környezetre káros lehet, minden visszakerül a természetes körforgásba. Az ülepítés után baktériumok bontják le a szennyező anyagokat, köztük a szerves anyagokat és az ammóniát. A keletkezett szennyvíziszapot sűrítik, betöltik a levegőtől teljesen elzárt rothasztókba, ahol metán és széndioxid keverékéből álló biogáz keletkezik. Ebből jelenleg már annyi villamos energiát termelnek, amely a telep áramigényének több mint nyolcvan százalékát fedezi.

A BÁCSVÍZ Zrt. több mint két évtizede döntött úgy, hogy a Föld Napján gyerekeket, érdeklődőket fogad a Mindszenti körúton. A cég nagy hangsúlyt fektet arra, hogy szolgáltatásaival kapcsolatban minél több ismeret és információ jusson el az emberekhez. Különösen fontosnak érzik azt, hogy a tanulók, a fiatalok, a gyerekek figyelmét felhívják környezetünk, természeti erőforrásaink, azon belül pedig a vizek védelmének fontosságára. A BÁCSVÍZ Zrt. fejlesztéseiben is a fentieket tartja szem előtt. A komposztáló üzem megépítésének köszönhetően már a biogáz kinyerése után megmaradt iszapot is hasznosítják. Előbb víztelenítik, majd faaprítékot kevernek hozzá. Ezt követően egy negyvenkét napos ciklus alatt elkészül az esszenciális mikroelemeket tartalmazó Hírös komposzt, amely már több kertészeti kultúra esetében bizonyította talajjavító és termésnövelő hatását.