Nyugdíjasok átverésére utazott két nő

2014 május 12
Megosztás
nyugdíjas pénztárcája

Kilenc kecskeméti nyugdíjast vert át két nő, azzal, hogy hivatalos személynek adta ki magát, miközben ellopták a pénzüket. Csótányirtás és nyugdíj-megtakarítás ellenőrzése volt a kulcs.

 

A Kecskeméti Járási Ügyészség lopás bűntette és más bűncselekmények miatt vádiratot nyújtott be a Kecskeméti Járásbírósághoz egy 33 éves és egy 28 éves kecskeméti nő ellen, akik 2013. június 10. és szeptember 11. napja közötti időben Kecskeméten összesen kilenc idős sértett lakásába csöngettek be, majd különböző ürügyekkel – így csótányirtásra hivatkozással – elterelték az idős emberek figyelmét és ellopták a pénzüket.

 A trükkös tolvajok – miután előzetesen „felmérték a terepet” – összesen kilenc idős ember lakásába csengettek be. Hivatalos személynek adták ki magukat, egyes esetekben valamilyen iratot is felmutattak, így a sértettek beengedték őket a lakásba. A módszerük az volt, hogy egyikük a lakásban szóval tartotta a sértettet, úgy tett, mintha hivatalosan jegyzeteket készítene, majd megkérte a sértettet arra, hogy mutassa meg a megtakarított készpénzét, mert azt meg kell számolniuk. A vádlottak azzal hitegették az idős embereket, hogy ha elegendő megtakarítással rendelkeznek, azt a különféle hivatalok jutalommal fogják díjazni. A sértettek ezt követően megmutatták az otthon eldugott készpénzt, majd azt visszatették a helyére. Ezután a vádlottak egyike elterelte a sértett figyelmét, ez idő alatt a másik tolvaj az eltett, megtakarított készpénzt magához vette, majd a vádlottak sietősen távoztak a zsákmánnyal. 

A trükkös tolvajok nyolc esetben a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság alkalmazottainak adták ki magukat, egy esetben pedig azzal vezették félre az idős sértettet, hogy ők az ÁNTSZ-től jöttek, ugyanis olyan feljelentés érkezett, miszerint csótányok vannak a sértett lakásában.

A trükkös tolvajok áldozatainak életkora 60 évtől 93 évig terjedt, a sértettektől 700 forinttól 300 ezer forintig terjedő összegeket loptak el, de volt olyan eset is, hogy elvitték az idős ember bankkártyáját is. 

Egy esetben viszont zsákmány nélkül távozott a két nő, ugyanis szétnéztek a lakásban, de nem találták meg a sértett pénzét.

A vádlottak közül az idősebb nő előzetes letartóztatásban várja a tárgyalást, míg társa szabadlábon védekezik. A Kecskeméti Járási Ügyészség a trükkös tolvajokat hat rendbeli lopás bűntettével és három rendbeli lopás vétségével vádolja, a vétségek közül egy cselekmény kísérlet.