Ökumenikus békevágy Kecskeméten

2023 ápr 4
Megosztás

A Magyarhoni Zsidó Imaegylet és a Barankovics Izraelita Műhely közösen rendezték meg Kecskeméten,  április 4-én, a „Tovább a Szentírási közös úton - Húsvét és Peszách üzenete a nemzeti összetartozás jegyében" című konferenciát. 

A köszöntőbeszédek középpontjában az Ukrajnában zajló háború mielőbbi lezárása és a béketeremtés állt.  Feldmájer Péter, a Mazsihisz Közép-Magyarországi Területi Csoport elnöke a béke fontossága mellett kiemelte, mindenki nézzen először önmagába, vajon mit tesz azért, hogy ne legyen gyűlölködés.

- Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnökének üzenetét Nagy Bercel tanácsadó adta át a konferenciának, amely szerint mi magyarok, zsidók, keresztények, összetartozunk. Magyarországon él Európa harmadik legnagyobb zsidó közössége, amelyre büszkék vagyunk és nagyon vigyázunk.

- Soltész Miklós, Egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár üzenetét Szalay-Bobrovniczky Vince, civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár adta át a konferenciának. Kiemelte: hosszú évek óta közös munkát végez a kormány és a hazai zsidó közösségek, amely azt bizonyítja, Magyarország a legbiztonságosabb hely a zsidók számára Európában.

- Dr. Salacz László, és dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselők is köszöntötték az egybegyűlteket. Salacz László szerint jelenleg egyedül a hívők tudják kihúzni a világunkat ebből a mocsárból. Szeberényi Gyula Tamás felidézte a rendszerváltás utáni szabadságvágyó liberális énjét. Hangsúlyozta: az akkor huszonévesek most ötvenévesek lettek. Akkor a szabadságra volt a legnagyobb szükségünk, most viszont értékben van nagyobb hiány.

- Lévai Jánosné, kecskeméti önkormányzati képviselő, az egyházi ügyekért is felelős tanácsnok egy Mindszenty idézettel kezdte beszédét, miszerint: Ha lesz egymillió imádkozó magyar, nem félek a jövőtől.

A köszöntők előtt és után Kathy-Horváth Lajos hegedült a konferencia résztvevőinek. Ezt követően az Újkollégiumban Varga Nándor református elnöklelkész köszöntötte a programot, majd a konferencia késő délutánig folytatódott rövid előadásokkal és két kerekasztal-beszélgetéssel.