Őrizetben Portik fia, aki kávét öntött a bíróra

2024 jan 30
Megosztás

A Központi Nyomozó Főügyészség hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt őrizetbe vette és gyanúsítottként hallgatta ki Portik Tamás fiát.

A Fővárosi Törvényszék előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette miatt büntetőeljárást folytat az elkövető apja ellen, kedden már védőbeszédeknek kellett volna elhangozniuk.

A rendelkezésre álló adatok szerint  az első rendű vádlott fia elhatározta, hogy akadályozni fogja a tárgyalás megtartását, illetőleg olyan magatartást fog tanúsítani, amelytől esetlegesen az eljáró bíró kizárása várható.

A férfi már korábban próbált a bíróval személyes kontaktust keresni, azonban a bíróság ettől jogszerűen elzárkózott és közölték vele, hogy nincs arra lehetőség, hogy a bíró tárgyaláson kívül beszéljen vele.

 A vádlott fia ennek ellenére a tárgyalóterem előtt várt a bíróra, majd amikor észrevette a tárgyalásra érkező, talárt viselő bírót, elé lépett és számon kérte.

Az eljáró bíró nem kívánt vele beszélni, mivel a férfi azonban tovább folytatta a bíró szidalmazását, a hivatalos személy közölte vele, hogy ki fogja vezettetni a biztonsági őrökkel, majd kikerülve őt, megpróbált bemenni a tárgyalóterembe. Ezt megakadályozandó a férfi egy gyors mozdulattal a kezében lévő kávéspohár teljes tartalmát a bíró arcába öntötte, amelynek következtében szemébe, arcába és ruházatára nagyobb mennyiségű hideg kávé került.

Az ellene alkalmazott erőszakos magatartás miatt a bíró kénytelen volt megállni, a kávét a szeméből és arcából kitörölni. A bűncselekményt látva egy közelben tartózkodó újságíró a bíró és az elkövető közé állt, így a férfinak nem volt lehetősége cselekményét folytatni. Az elkövető magatartásának következtében a tárgyalás megkezdése jelentős késedelmet szenvedett, de a bíróság a tárgyalást a történtek ellenére megtartotta.

A Központi Nyomozó Főügyészség amint hivatalosan tudomást szerzett a történtekről, haladéktalanul elrendelte a nyomozást, és intézkedett az elsődleges eljárási cselekmények elvégzésére. Az eddigi nyomozásban sor került a szemle megtartására, több tanú kihallgatására, majd a nyomozó főügyészség elrendelte a férfi őrizetét.

Az apját, az utolsó szó jogán, a fentiek miatt már csak videocsatonán keresztül fogják meghallgatni a börtönből.

Fenyő János meggyilkolása

2019-ben indult perben Gyárfás Tamás, a Nap TV egykori producere ellen az a vád, hogy előbb Tasnádi Pétert bízta meg üzleti riválisa, Fenyő János megöletésével, majd mivel ő ezt nem hajtotta végre, Portik Tamáshoz fordult, aki a szlovák bérgyilkosnak, Jozef Rohácnak adta ki a feladatot. A vádlottak mindent tagadnak.

A bíróság a Farkasréti temetőben megtalált, Gyárfás és Portik között lezajlott, Portik által titokban rögzített beszélgetések 512 percnyi hangfelvételeit nyelvész szakértők segítségével vizsgálta. Korábban a bíróságon azt a két férfit kérdezhette a bíróság és a vádlottak, akik a hangfelvételekkel megkeresték Gyárfás Tamást. Egyikük, D. István Portik Tamás régi ismerőse volt, aki a 2000-es évek elején többször is találkozott a vádlott élettársával.

A nő egyszer csak beállított hozzá egy zsák gyerekruhával, és közölte vele, hogy ezek nagyon fontosak. Csak évekkel később, amikor a zsák már Kölnbe került egy költözés miatt, nézte meg egy barátjával, hogy mik is ezek a ruhák. Akkor találták meg a textíliákba belevarrt hanghordozókat.

Először nem merték áthozni a határon, így a bécsi pályaudvar egyik csomagmegőrzőjében rejtették el. Onnan került el a későbbiekben a Farkasréti temetőbe, majd a rendőrséghez. Még mielőtt a hatóságokhoz kerülhetett volna az anyag, a két tanú kézzel leírt néhány idézetet, és diktafonra is felvett pár mondatot a felvételről. Ezekkel még 2017-ben valaki megzsarolta Gyárfás Tamást.