Örökre eltiltatnák a kutyatartástól az állatviadalok szervezőjét

2023 már 16
Megosztás

A Pest Vármegyei Főügyészség állatvédelmi keresetet nyújtott be azzal a férfival szemben, aki más kutyákkal való harcoltatás céljára képezte ki kutyáját. Az ügyészség azt kérte a bíróságtól, hogy a férfit véglegesen tiltsa el mindenféle eb tartásától. 

 A férfi több éven keresztül Pest vármegyei ingatlanán kutyákat tartott és képezett ki állatviadal céljára. Az egyik kutya kiképzésének része volt az eb más kutyákkal összeengedve történő előzetes „kipróbálása” állatviadalra. A férfi egyébként is rosszul tartotta a kutyát, az alultáplált volt, sovány és dehidratált. 

A férfi ismert volt „kutyás körökben,” másokkal hosszabb idő óta rendszeresen szervezett olyan viadalokat, ahol az állatokat harcoltatták egymással. Az állatviadaloknak írásban rögzített részletes szabályai voltak, és a kutyák harcát a jelenlévők közül választott bíró felügyelte, akinek a feladata az volt, hogy a harc a szabályoknak megfeleljen. A viadal helyszíne az egyik férfi testvérének ingatlanán kialakított, 5 x 5 méteres nagyságú küzdőtér volt. A rendezvény előtt fogadást kötöttek, hogy a harcban vesztes kutya gazdája 100 000 forintot fizet a győztes kutya gazdájának. 

A megrendezett viadalon a kutyákat közel húsz percig harcoltatták egymással, amelyről felvétel is készült. Az egyik kutya a harc kezdetétől végig fölényben volt, míg a másik testén hamar több vérző seb keletkezett, és a harc tizedik percétől csak kimerülten a földön feküdt és vonyított. A tizenötödik perctől már a szájából is vért hörgött, a tizennyolcadik perc végétől pedig már mozdulatlanul feküdt a földön, miközben a másik kutya fojtogatta. A férfiak csak ekkor szakították meg a kutyák harcát. Ekkor a vesztes kutya még élt, azonban rövid idő elteltével elpusztult.  

A fentieket követően újabb párbajra került sor. Ekkor az összeengedett kutyák között volt a férfi által kiképzett kutya is. A kutyák már közel 32 perce harcoltak egymással, amelynek ekkor már hatósági intézkedés vetett véget. 

A fentiek miatt a Pest Vármegyei Főügyészség pert indított a férfival szemben a bíróságon, és kérte, hogy a férfit általános jelleggel, fajtától függetlenül tiltsa el az ebtartástól. Az ügyben tiltott állatviadal szervezésének büntette és más bűncselekmények miatt büntetőeljárás is indult.