Pályázni lehet a Dél-Alföldi Innovációs Díjra

2020 júl 19
Megosztás

A Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottságának elnöksége együttműködve a régió három kereskedelmi és ipari kamarájával (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád Megye Kereskedelmi és Iparkamarái) és a Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség Közhasznú Egyesülettel 2020. évben, tizenegyedik alkalommal is pályázatot hirdet a Dél-Alföldi régióban a vállalkozások, valamint a feltalálók által a három megye területén létrejött szellemi alkotások elismerése és az innovációs tevékenység, illetve a technológiai transzfer támogatása érdekében. 

A Dél-Alföldi Innovációs Díj keretében pályázni lehet bármely (a) új, (b) saját feltalálói tevékenységen alapuló, (c) iparilag alkalmazható és (d) piacképes megoldást tartalmazó innovációs eredménnyel. 

A fent nevezett szervezetek képviselőiből álló szakmai kuratórium innovációs díjjal jutalmazza a három megye területéről a Szegedi Akadémiai Bizottsághoz 2020. szeptember 30-ig beérkezett pályamunkákat. Az eredmények kihirdetésére, a díjazott pályamunkák szakmai bemutatására 2020 novemberében a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából, a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában (6720 Szeged, Somogyi u. 7.) kerül sor.

A kuratórium döntéseinek előkészítését Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség KhE. szakmai tanácsaival segíti.

A pályázat célja

A Dél-alföldi Régióban létrejött legjelentősebb szellemi alkotás, illetve azon alapuló termék, eljárás vagy szolgáltatás elismerése.

A pályázók köre

Pályázhat: 

a) Gazdasági társaság kategóriában: a Dél-alföldi Régióban bejegyzett székhellyel vagy fiókteleppel rendelkező gazdasági társaság.

b) Természetes személy kategóriában: a Dél-alföldi Régióban állandó lakhellyel vagy ideiglenes lakcímmel rendelkező 40 év alatti magyar állampolgár;

Nem pályázhat, illetve nem részesülhet díjazásban: 

a pályázati eljárás előkészítésében és lefolytatásában közreműködő, szakértő, döntés-előkészítő és döntéshozó személy;

b) az b) pont alá tartozó személy tulajdonában álló gazdasági társaság;

c) olyan gazdasági társaság, amelyben az b) pont alá tartozó személy vezető tisztségviselő.

A pályázat tárgya

Gazdasági társaság kategóriában:

Pályázni lehet bármely (a) iparilag alkalmazható és (b) piacképes megoldást tartalmazó szellemi alkotással - amelyre vonatkozóan a pályázó hitelt érdemlően bemutatja a megoldás szakterületen való újdonságát -, illetve azon alapuló termékkel, eljárással vagy szolgáltatással, amely révén a gazdasági társaság 2019-ban jelentős üzleti hasznot ért el.

b) Természetes személy kategóriában:

Pályázni lehet bármely (a) iparilag alkalmazható és (b) piacképes megoldást tartalmazó szellemi alkotással, amelyre vonatkozóan a pályázó hitelt érdemlően bemutatja a megoldás szakterületen való újdonságát.

Szellemi alkotás: az az alkotás, műszaki megoldás, amely alkalmas arra, hogy iparjogvédelmi oltalom (szabadalom, használati mintaoltalom, növényfajta-oltalom, formatervezési mintaoltalom, topográfiaoltalom) tárgyát képezze, a szerzői mű és a know-how.

Pályázat formai és tartalmi követelményei, összeállítása

Gazdasági társaság kategóriában:

A beküldendő pályázat szakmai anyagának terjedelme maximum 20 gépelt oldal, amely az alábbiakból áll:

Műszaki leírás: a szellemi alkotás műszaki leírása a kulcsszavak külön megjelölésével, illetve amennyiben ismert, a megoldáshoz legközelebb álló referencia megjelölésével (pl. szabadalmi bejelentés száma) maximum 10 oldal terjedelemben, magyar vagy angol nyelven;

Hasznosítás: a szellemi alkotás ipari alkalmazhatóságának, felhasználási lehetőségeinek leírása, valamint a hasznosításra vonatkozó elképzelések ismertetése maximum 5 oldal terjedelemben, magyar nyelven;

Az elért piaci, illetve gazdasági eredmény részletes leírása (többlet eredmény, többlet éves árbevétel, piaci részesedés növekedés stb), referenciák ismertetése maximum 5 oldal terjedelemben, magyar nyelven.

Nyilatkozat arról, hogy a vállalkozás rendelkezik innovációs/szellemitulajdon-védelmi szabályzattal (nem kötelező melléklet).

Természetes személy kategóriában:

A beküldendő pályázat szakmai anyagának terjedelme maximum 15 gépelt oldal, amely az alábbiakból áll:

Műszaki leírás: a szellemi alkotás műszaki leírása a kulcsszavak külön megjelölésével, illetve amennyiben ismert, a megoldáshoz legközelebb álló referencia megjelölésével (pl. szabadalmi bejelentés száma) maximum 10 oldal terjedelemben, magyar vagy angol nyelven;

Hasznosítás: a szellemi alkotás ipari alkalmazhatóságának, felhasználási lehetőségeinek leírása, valamint a hasznosításra vonatkozó elképzelések ismertetése maximum 5 oldal terjedelemben, magyar nyelven.

A pályázat szakmai anyagát elektronikus levélben a szab@tab.mta.hu e-mail címre kérjük benyújtani.

A pályázat szakmai anyagához a következő mellékleteket kötelező csatolni:

a) Gazdasági társaság kategóriában:

1. Pályázó gazdasági társaság képviseletre jogosult tisztségviselője által aláír Nyilatkozat (Pályázati Útmutató 2. sz. Melléklete)

b) Természetes személy kategóriában:

Pályázó saját kezűleg aláírt Nyilatkozata (Pályázati Útmutató 1. sz. Melléklete)

Közös pályázat esetén, ha a pályázatot csak az egyik feltaláló/kutató nyújtja be a pályázó és meghatalmazó(k) saját kezűleg aláírt meghatalmazása (Pályázati Útmutató 3. sz. Melléklete)

A pályázat szakmai anyagát elektronikus levélben a szab@tab.mta.hu e-mail címre kérjük benyújtani.

A levél tárgyában kérjük feltüntetni: „2020. évi Dél-alföldi Innovációs Díj”.

Felhívjuk a pályázók figyelmét, hogy hiánypótlásra nincsen lehetőség!

Értékelés

A formailag nem megfelelő pályázat az értékelési folyamatból kizárásra kerül. A pályázatot elutasítjuk, ha

a pályázó nem felel meg a pályázói körnek;

nem csatolta a pályázat szakmai anyagát teljes egészében;

nem csatolta a szükséges és kötelezően benyújtandó valamely mellékletet;

a pályázatot a pályázati határidő lejártát követően nyújtotta be;

a pályázó a kötelező Mellékleteket a megfelelő aláírás nélkül csatolta.

A formailag megfelelő pályázatok szakmai-tartalmi értékelésének előkészítését a Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség Közhasznú Egyesület újdonságkutatást, szabadalmazhatósági tesztet és előzetes piacelemzést magába foglaló komplex vizsgálat keretében végzi. A pályázatok rangsorolására és a díjak odaítélésére a Szegedi Akadémiai Bizottság, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség Közhasznú Egyesület kuratóriumot hoz létre, melynek tagjai a Dél-alföldi Régió elismert innovációs és gazdasági szakemberei.

Az értékelés és rangsorolás szempontjai:

a pályázat szakmai anyagában bemutatott műszaki megoldás technika állásához való viszonya, újdonságtartalma, innovatív jellege;

a pályázat szakmai anyagában bemutatott műszaki megoldás technika állásához képest szakember számára nyilvánvalósága;

a pályázat szakmai anyagában bemutatott műszaki megoldás ipari felhasználási lehetőségei, irányai;

piaci lehetőségek, regionális, hazai és nemzetközi piaci kilátások;

társadalmi hasznosság, kiemelten vizsgálva a Dél-alföldi Régióra gyakorolt hatást;

a pályázat szakmai anyagának kidolgozottsága

gazdálkodó szervezet esetén a vállalati innovációs folyamatok kidolgozottsága, amit a pályázó dokumentumokkal, különösen a vállalati innovációs és szellemi tulajdon szabályzatra hivatkozással tud bemutatni.

További értékelési és rangsorolási szempont gazdasági társaság kategóriában:

a 2017-2019 üzleti években elért többlet eredmény vagy többlet árbevétel és egyéb műszaki, gazdasági előny.

Nyertes pályaművek száma: kategóriánként 3-3 pályázat.

Díjazás

Gazdasági társaság kategóriában:

A pályázatok közül az első helyezett térplasztika elismerésben (Möbius-szalag), a második és harmadik helyezett ezüst emlékérem elismerésben részesül.

Természetes személy kategóriában:

A pályázatok közül a három legjobb (egy darab első, egy darab második és egy darab harmadik helyezett) pályázat részesül elismerésben. Az elismerés díjazásának mértékét a Kuratórium állapítja meg.

Pályázat benyújtásának határideje és módja

A pályázatokat 2020. szeptember 30. (szerda) 16:00 óráig személyesen, vagy postai úton a MTA TABT Szegedi Akadémiai Bizottság Titkársága címére (6720 Szeged, Somogyi u. 7.) vagy elektronikus levélben a szab@tab.mta.hu e-mail címre benyújtani. A pályázattal kapcsolatban bővebb információ kérhető a 62/553-911-es telefonszámon vagy a  HYPERLINK "mailto:szab@tab.mta.hu" szab@tab.mta.hu e-mail címen.

Eredményhirdetés időpontja és helye

Az eredmények kihirdetésére 2020 novemberében a „Magyar Tudomány Ünnepe” szegedi plenáris ülésén, a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában (6720 Szeged, Somogyi u. 7.) kerül sor.

Titoktartás

A pályázatban ismertetett, nem nyilvános műszaki és egyéb információk bizalmas információnak minősülnek. A Szegedi Akadémiai Bizottság, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség KhE. valamennyi átvett nem-nyilvános műszaki, jogi, üzleti vagy egyéb információt szigorúan bizalmasan kezel és azokat csak a formai és tartalmi követelményeknek való megfelelés vizsgálata céljából használja fel, bizalmas információt harmadik személy részére csak az átadó (pályázó) előzetes hozzájárulásával ad tovább. Kivételt képeznek ez alól a pályázati értékelésben résztvevő személyek (munkavállalók, megbízottak), akiket ugyanilyen titoktartási kötelezettség terhel.

Díjkitűzés visszavonása, jogfenntartás

A díjkitűzők a díjkitűzés visszavonásának jogát kifejezetten fenntartják. A díjkitűzés visszavonása ugyanolyan nyilvánosság mellett történik, mint a díjkitűzés.

A díjkitűzők a pályázatok benyújtására, valamint az eredményhirdetésre meghatározott határidő változtatásának jogát fenntartják. Az esetlegesen módosuló határidők közzététele legkésőbb az eredményhirdetés eredeti határidejének lejártát megelőző 3. munkanapig, ugyanolyan nyilvánosság mellett történik, mint maga a díjkitűzés.  

Figyelemfelhívás

Felhívjuk a figyelmet, hogy a hatályos magyar jogszabályok, valamint a foglalkoztató intézmény szabályzatai alapján a pályázót a pályamű alapját képező szellemi alkotás, technológia vonatkozásában munkaviszonyából, közszolgálati jogviszonyából, hallgatói jogviszonyából vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyából eredően a foglalkoztatójával szemben egyéb kötelezettségek terhelhetik (pl.: szolgálati szellemi alkotás munkáltató felé történő bejelentése).

Felhívjuk a figyelmet továbbá, hogy ha a pályázatban ismertetett szellemi alkotás, technológia a pályázó vagy az őt foglalkoztató intézmény és más szervezetek együttes munkája/projektje keretében jött létre, pályázót vagy a pályázó foglalkoztatóját a szellemi eredmények közlése, harmadik személyek részére történő átadása vonatkozásában egyéb kötelezettségek terhelhetik (pl.: konzorciumi szerződés alapján).

A pályázat benyújtása, értékelése és elbírálása, valamint az esetleges díjazás a fenti kötelezettségeket nem érinti, azok teljesítése alól nem mentesít.

A pályázat kiírói a fenti kötelezettségek elmulasztásából eredő következményekért felelősséget nem vállalnak.

A nyertes pályázó a pályázat benyújtásával kötelezettséget vállal arra, hogy honlapján feltünteti a „Dél-alföldi Innovációs Díj” 2020. év logóját.

A pályázattal kapcsolatos információk és a nevezési lapok, nyilatkozati nyomtatványok az MTA SZAB honlapján a pályázatok oldalon megtalálhatók.