Pápán már kettős hasznosítású a katonai repülőtér

2019 ápr 4
Megosztás

Új utasforgalmi terminállal bővült az MH Pápa Bázisrepülőtér. Az építmény mind a polgári, mind pedig a katonai alkalmazásnak megfelel, de a fő cél elsősorban az, hogy azok a honvédek használják, akik misszióból érkeznek, vagy oda indulnak.

A 400 ember befogadására alkalmas utasforgalmi terminál a legkorszerűbb és legmodernebb formában készült el.

A terminál a katonai gyakorlatok lebonyolítását is szolgálja a jövőben – mondta el Benkő Tibor honvédelmi miniszter az ünnepélyes átadón. 

Hozzátette:

mivel a Nehéz Légiszállító Ezrednek is otthont adó repülőtérnek nagyobb repülőgépek fogadására is alkalmasnak kell lennie, így a jövőben bővítik majd a kifutópályát és a gurulóutakat. 

A tárcavezető a bázisrepülőtéren tartott sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet, hogy sok katonai gyakorlatot tartanak Magyarországon, amire külföldi katonákat, illetve a szövetséges nemzeteket is meghívják. A terminál e gyakorlatok lebonyolítását is kiszolgálja a jövőben.

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program során figyelmet fordítanak a katonákra, a technikai eszközökre és az infrastruktúrára is. A fejlesztések során már megvásárolták a személy- és csapatszállításra alkalmas repülőgépeket, amelyekkel a katonákat és felszerelésüket akár több ezer kilométerre is el tudják vinni.

Mint ismeretes: Kecskemét szintén megkezdte a hely repülőbázis kettős hasznosításának a fejlesztését. 

Fotó: MTI