Pénteken újra Slow Food termelői piac Kecskeméten

2019 szep 19
Megosztás

Aki rendszeres látogatója a belvárosi piacnak, bizonyára megszokta már, hogy minden hónap utolsó péntekén felbolydul a szabadtér és a piactér hátsó asztalainál egy színes forgatag veszi kezdetét. Alkalmanként 15-20 termelő és kézműves kínálja kiváló portékáit kóstolóval, főzőbemutatóval, élőzene szóval. Többek közt kiváló minőségű kézműves sajtok, helyben sütött pékáruk és kürtőskalács, alföldi borok, aszalt gyümölcsök és bio zöldségek várják az egészségükre tudatos érdeklődőket. 

A piac bár osztatlan sikert arat a látogatók körében, sokan kérdezik, hogy „Miért pont Slow Food piac? Nem lehetne ennek valami magyar nevet adni? Egyáltalán mit jelent ez a kifejezés?” 

Jogos a kérdés, miért pont Slow Food? Maga a kifejezés magyarul lassú, komótos étkezést jelent és a Slow Food mozgalmat Olaszországból Carlo Petrini indította útjára a „fast food” ellentételezéseként azzal a céllal, hogy megőrizzék a helyi gasztronómiai hagyományokat, visszafordítsák az embereket a hagyományos értékek felé, felhívják a figyelmet a felgyorsult világban egyre növekvő kész ételek és külföldi áruk fogyasztása helyett a hazai, jó minőségű, helyi alapanyagokból, hagyományos eljárással készülő, ízletes ételek fogyasztásának fontosságára, az ízek élvezetére, a minőségi, lassabb tempójú életvitelre.

Mára a Slow Food egy globális mozgalommá nőtt, amely több ezer projektet és több millió embert érint több, mint 160 országban.

Az Interreg Central Europe (CE) által finanszírozott SlowFood CE „Kultúra, Örökség, Identitás és Élelem” című projektben Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata is részt vesz, a Kiskunsági Hagyományőrző Kézműves és Turisztikai Egyesülettel továbbá négy másik európai várossal (Velence, Dubrovnik, Krakkó, Brno) együtt. A projekt gyakorlati megvalósítása során kerül megrendezésre havi rendszerességgel a „Slow Food” termelői piac, innen származik az elnevezés.

A szervezők remélik, hogy a termelői áruk előtérbe helyezésével mind több ember figyelmét sikerül felhívni a tudatos életvitel fontosságára. A piac különösen népszerű a gyermekek körében, óvodás és iskolás csoportok látogatják minden alkalommal. A gyerekek nagyon szeretnek kóstolni, a piaci kavalkádban még a válogatósabb kisgyermekek is örömmel csipegetnek a friss zöldségekből, gyümölcsökből, sajtokból. A mézről, kalácsról nem is beszélve.