Profi térfigyelők vigyáznak ránk

2014 okt 7
Megosztás
rendszámfelismerő online rendszer

Ünnepelt a Kecskemét Közbiztonságáért Közalapítvány, mert világszínvonalú térfigyelő rendszer kiépítésébe kezdett. A cél, hogy az ország legbiztonságosabb városa legyen Kecskemét.

 

- Fennállása óta ez a harmadik jelentős ünnepi eseménye a Kecskemét Közbiztonságáért Közalapítványnak, és azt kell mondanom, ez a harmadik egyben a legjelentősebb is, mert bátran kijelenthetem, hogy egy olyan technikai színvonalú biztonsági-térfigyelő rendszert sikerült megvalósítanunk, amely a világ bármely rendőrségén megállná a helyét - mondta kedden a városházán Szabó József, a Fornetti Kft. ügyvezető igazgatója, a Kecskemét Közbiztonságáért Közalapítvány Kuratórium Elnöke. Hozzátette: persze ehhez az is kellett, hogy legyen tervünk és koncepciónk, amit a kecskeméti önkormányzat, illetve a képviselő-testület elfogadott és folyamatosan támogatott, hálás köszönet érte.

Hangsúlyozta: arra kérem önöket, vigyék hírét a közalapítványnak, mindannak amit létrehoztunk és itt e rövid idő alatt bemutatunk önöknek, mert nyitottak vagyunk, szeretnénk, ha egyre több vállalkozás, cég, pénzintézet, lakóközösség csatlakozna hozzánk és a szolgáltatásunkhoz, mert nem titkolt célunk az: Kecskemét legyen a vidék, illetve az ország legbiztonságosabb városa!

Ezt követően Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester vette át a szót és megköszönte a közalapítványnak, hogy megvalósították a közgyűlési döntést, amelyben szakértők jelölték ki az irányt, miszerint: a leghatékonyabban akkor segíthet a közbiztonság, valamint a bűnmegelőzés területén a város, ha áldoz arra, hogy még több és jobb minőségű térfigyelő kamerát helyezzenek ki a közterületekre. 

Hozzátette: mindezek mellett az alapítvánnyal elkészítettük a városi közbiztonsági koncepciót, valamint stratégiai együttműködést kötöttünk a polgárőrséggel, amelyeknek a szakmai koordináló szerepét szintén az alapítvánnyal együtt fogjuk végezni. Fontos még a közterületi rendszer átalakítása és új alapokra helyezése - mondta - például a hétvégi szolgálat bevezetése. Szerencsére erre az új jogszabályi rendszer már lehetőséget ad és kiszélesítette a közterület-felügyelők hatásköreit is.

Az eseményen jelen volt Kerti István, városi rendőrkapitány, aki zavarában annyit mondott, örülök, nagyon örülök, úgy érzem magam, mint a kisgyermek a karácsonyfa alatt, akit elhalmoztak ajándékokkal. Higgyék el, ez nekünk óriási dolog, felbecsülhetetlen érték, és rendkívül nagyban segíti a munkánkat, hálás köszönet érte, a magam és a kollégáim nevében. A mi munkánk legfontosabb része ugyanis az állampolgárok, vagyis a város biztonságérzetének  a fokozása, és mi most ennek érdekében olyan eszközöket kaptunk, amelyet a világon nagyon sok rendőrőrs megirigyelhetne.

Ezt követően Kiss Béla, a Kecskemét Közbiztonságáért Közalapítvány titkára tartott egy kis műszaki ismeretterjesztés az új városi térfigyelő rendszerről. Elmondta, a városban ez idáig is működtek nagy számban kamerák, de a most nyolc helyre felszerelt tizenhat kamera már nem analóg, hanem digitális, tűéles és korlátlan távolságra is továbbítani tudja a jelet. Ez annyit jelent, hogy egy járőr a laptopjával is rá tud csatlakozni a kamerára és láthatja az ott továbbhaladó autókat, de akár egy nagy tömegrendezvényen is fel lehet állítani egy oszlopot, rajta a kamerával, amit nem csak közvetlen a parkolóban, hanem akár az őrsön is élethű minőségben tudnak követni a rendőrök, de könnyebb az archiválás, valamint a visszakeresés is - tette hozzá.

Ennek okán az első körben a város legfontosabb közlekedési csomópontjain lettek kihelyezve ezek a profi kamerák, hogy egyszerűen követhető, illetve rekonstruálható legyen például egy bűncselekményben szerepet játszó jármű mozgása.

A műszaki bemutató csúcspontja egy kis fényképezőgépszerű készülék volt, amely online kapcsolatban áll a hatósági rendszerrel és a rendszám alapján azonosítja a járműveket, azok típusát, színét, tulajdonosát, műszaki érvényességét. A rendszer már jó ideje működik a rendőrségen, de nem ekkora a méretben, hogy akár járőrök is elvigyék azt magukkal zsebükben. Erre épül a jövő - mondta Kiss Béla, hiszen a rendszer tovább bővíthető majd az arcfelismerő rendszerrel.