Projektzáró rendezvény a BÁCSVÍZ Zrt.-nél

2023 nov 30
Megosztás

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, Ballószög Nagyközség Önkormányzata és a BÁCSVÍZ Zrt. konzorciumi megállapodásukat követően sikeresen pályázott és kötött Támogatási Szerződést KEHOP-2.1.11-21-2022-00015 kódszámú „Vízveszteség csökkentés, víziközműszolgáltatás energiahatékonyságának növelése Kecskemét és Ballószög településeken” elnevezésű projekt megvalósítására. A projekt tervezett összköltsége 1,836 milliárd forint. Az európai uniós forrásból megítélt, vissza nem térítendő támogatás összege 1,285 milliárd forint.

A projekt zárórendezvényét november 29-én tartotta meg a BÁCSVÍZ Zrt. a kecskeméti központi irodaházának konferenciatermében.

Az ünnepélyes  rendezvény résztvevőit Kurdi Viktor, a BÁCSVÍZ Zrt. elnök-vezérigazgatója köszöntötte, majd Balogh Zoltán, Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala fejlesztéspolitikai irodavezetője mondott nyitóbeszédet. Azt követően Varga Csaba, a Duna Aszfalt Zrt. területi igazgatója a kivitelező képviseletében szólt a jelenlevőkhöz, akik tájékoztatót kaptak a megvalósított projekt műszaki-szakmai eredményeiről.

Az eseményen elhangzott: a projekt tervezett fejlesztései a KEHOP 2.1.11 kódszámú „Felhívás víziközmű hálózatok átalakítására, hatékonyságnövelő fejlesztésére, víziközmű rendszerek műszaki állapotának felmérésére, problémák feltárására” című pályázati felhívás a „víziközmű hálózatok hatékonyságnövelő fejlesztései" elnevezésű 2. célterületéhez illeszkedtek:

• vízveszteség csökkentés legalább 10 százalékponttal,

• víziközműszolgáltatás energiahatékonyságának növelése, nem megfelelő hatásfokú szivattyúk cseréje, az energiahatékonyság növeléséhez hozzájáruló technológiához közvetlenül kapcsolódó elemek,

• irányítási rendszerek telepítése, korszerűsítése,

• hálózatrekonstrukció a projekt összköltségének 20%-át nem meghaladó mértékben. 

A projekt elsődleges célja az érintett területet ellátó vízellátó hálózat olyan jellegű fejlesztése volt, amely csökkenti a vízveszteséget, növeli a vízellátás biztonságát, továbbá javítja a szolgáltatás színvonalát. A beavatkozások elősegítik a fenntartható üzemeltetést a csőtörések számának és a vízveszteség várható csökkenése révén a fejlesztéssel érintett vezetékszakaszon, valamint biztosítják a vízellátás energiahatékonyságának növelését.

A fejlesztések 7 szakaszban, az alábbiak szerint valósultak meg: 

• Kecskemét, Mártírok útja – Szent István körút vízvezeték rekonstrukció. 

• Kecskemét, Ipoly utca vízvezeték rekonstrukció. 

• Kecskemét, Betonkeverő út vezetékfejlesztés. 

• Ballószög, Bem utca – Rákóczi út hálózatfejlesztés. 

• Energiahatékonyság növelése Kecskemét I. sz. vízműtelepén. 

• Irányítási rendszer korszerűsítése Kecskemét I. sz. vízműtelepén. 

• Online monitoring rendszer, nyomásmenedzsment kiépítése Kecskemét elosztóhálózatán.

A megvalósult projekt elemeiről, az érintett hálózatszakaszokról, illetve a fejlesztések részleteiről bővebb információt a www.bacsviz.hu oldalon olvashatnak, a Pályázatok menüpontban.