Régi új polgármester Kunbaja élén

2017 okt 9
Megosztás
Halász István

A vasárnapi időközi választáson a szerb-magyar határ csempészközpontjául számító Kunbaján ismét az egykori településvezetőt, a többszörösen büntetett Halász Istvánt választották meg polgármesternek. A választáson csak független jelöltek indultak. 

A település kormánypárti polgármestere Franzné Lakner Éva azért kényszerült lemondani tisztségéről, mert Halász István feljelentése alapján nyomozás indult az önkormányzatnál, majd idén tavasszal vádat emeltek ellene és még két helyi személy ellen költségvetési csalás büntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt. Az ügy lényege:  a startmunkaprogram keretében Franzné Lakner Éva belvízvédelmi munkák elvégzésére szerződött le a munkaügyi központtal, azt készre jelentette, de a munkát nem közmunkások végezték el, egy része meg sem valósult, hanem azt egy helyi vállalkozó fiktív számlával igazolta le. A költségvetés kára mintegy ötmillió forint.

Halász István neve szerepel az első Orbán-kormány idején indult olajbizottsági jegyzőkönyveben Nógrádi Zsolt vallomása alapján. Halász nyilvánosan sem tagadta, hogy részt vett a 90-es évek olajszőkítési és szeszbizniszeiben, de erről az ellene szóló ítéletek is tanúskodnak, mert valószínűleg ő Magyarország legtöbbször jogerősen elítélt regnáló polgármestere. A kilencvenes években három alkalommal ítélték el csempészetért, vagy adócsalásért, a 2000-es években még ennél is többször. A felfüggesztett börtönök, valamint a pénzbüntetéseket sorát követően 2002-ben már másfél év letöltendő börtönbüntetést szabtak ki rá jelentős értékű vámárura elkövetett csempészet bűntettéért, de nem vonult be, ezért elfogató parancsot adtak ki ellene. Aztán 2006-ban újra megválasztották Kunbaja polgármesterének, de ez sem sokáig tartott, mert kiderült, hogy ő volt a szervezője és haszonélvezője az Alföldön lerakott és Németországból bálás ruhaként behozott mintegy 4 ezer tonna préselt kommunális hulladék lerakásának. Ezért a körenyzetkárosító tettéért 2010-ben szintén másfél év letöltendő börtönbüntetést kapott.