Rekord felvételiző a Neumann János Egyetemre

2023 júl 27
Megosztás

Egy csökkenő tendenciát mutató, de legalábbis stagnáló felsőoktatási környezetben a Neumann János Egyetemen nem számítottak ekkora mértékű, 72 százalékos hallgatói létszám-növekedésre. Tavaly 18 százalékos volt az emelkedés, és ez már akkor is kiugró számnak minősült. A kecskeméti egyetem üzenete idén is az volt, hogy „Ha rajtunk múlik, Neumannos leszel!”. 

A Neumann János Egyetem középtávon tervezett víziója az idei beiskolázási számok tükrében rövidtávúra váltott, és közelebb került a céljához, hogy Magyarország leginnovatívabb, 5000 fő hallgatói létszámmal rendelkező egyeteme legyen. 

A leendő hallgatók továbbra is kiemelkedő érdeklődést mutatnak a műszaki és informatikai képzések iránt. A kecskeméti egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Karán az elsőéves hallgatói létszám a tegnapi eredmények alapján megduplázódott. A gépészmérnök és a járműmérnök szak esetében a 100 százalékot is meghaladja a növekedés, míg a logisztikai mérnök és a mérnök informatikus képzéseknél rekordszámú, mintegy 250 százalékkal több hallgatót köszöntenek a kecskeméti egyetemen. A GAMF karon összesen 1114 új hallgató kezdi meg a szeptemberi szemesztert. 

A Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Karának alapképzései töretlenül a legnépszerűbbek között szerepelnek a hazai ranglistán. Az NJE GTK a tavalyi példátlan növekedését is felülmúlta, és idén szeptemberben 27%-al több, mintegy 415 hallgató kezdheti meg tanulmányait Magyarország egyik legfiatalabb gazdaságtudományi karán. 

Örömteli hír, hogy a Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar valamennyi képzésén több mint másfélszeresére emelkedtek a számok. A Kecskeméten több évtizedes múlttal rendelkező képzés ma reneszánszát éli, hiszen ezen a karon is – 77%-os növekedéssel – 179 főre nőtt a felvett új hallgatók létszáma az elmúlt évhez képest. 

A kecskeméti egyetem 2022-ben új szakokat is hirdetett. A regionális és környezeti gazdaságtan mesterképzési szak, valamint a turizmus-vendéglátás alapképzési szak életre hívásának létjogosultsága a számok tükrében beigazolódott.

A Neumann János Egyetem budapesti képzési helyszínére meghirdetett képzések esetében is rekordszámú, 70 százalékos a növekedés, amely tovább erősíti a kecskeméti egyetem fővárosi és nemzetközi jelenlétét. Az egyetem nemzetközi vásárokon és konferenciákon való tudatos és programszerű jelenlétének köszönhetően várhatóan a nemzetközi hallgatók száma is növekedni fog. Az előzetes adatok alapján szeptembertől több mint 100 fő külföldi hallgatóval számol a Neumann János Egyetem.

Idén ősztől pedig már az alapképzéstől egészen a doktori iskoláig tartó képzési kínálattal szolgál a kecskeméti intézmény.

Kecskemét és a Neumann János Egyetem ma már a legjobb hívószavak egyike, amelyre a város lakossága és a régió gazdasági szereplői is felfigyeltek. Ebben az együttműködésben Kecskemét városa olyan környezetet képes biztosítani az egyetemről kikerülő hallgatók számára, amely a sikeres pályakezdés garanciáját is jelenti. Egy igazi egyetemváros épül a magyar Alföld szívében, ahova érdemes érkezni, és ahol érdemes maradni.