Részegen fenyegették a kiskunhalasi közterület-felügyelőket

2020 dec 7
Megosztás

A Kiskunhalasi Járási Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt vádat emelt két férfi ellen, akik 2020 áprilisában Kiskunhalason jogszerűen intézkedő közterület-felügyelőket trágár módon veréssel fenyegettek, egyikük még a szolgálati telefont is kitépte az egyik sértett kezéből és a földhöz vágta.

A vádirat szerint két közterület-felügyelő 2020. április 17-én este Kiskunhalason járőrözött, hogy ellenőrizzék az akkor érvényben volt kijárási korlátozások betartását. Ennek során észrevettek egy férfit, aki egy padon aludt. A közterület-felügyelők fel akarták kelteni az alvó férfit, aki azonban a felszólításra nem reagált.

Ezután – mivel nem volt védőruházatuk és az alvó férfi és környezete higiéniája miatt kézzel nem érhettek hozzá – a közterület-felügyelők tovább próbálkoztak a férfi felébresztésével. Ekkor jelent meg a helyszínen az egyik vádlott, kezében egy sörösdobozzal. Kifogásolta az egyenruhát viselő közterület-felügyelők eljárását, ezért hangosan, trágár szavakkal provokálni és szidni kezdte őket.

A közterület-felügyelők a kijárási korlátozások és a vádlott ittassága miatt vele szemben is intézkedni kezdtek. A vádlott nem volt hajlandó igazolni magát, ezért a közterület-felügyelők kihívták a rendőrséget. Miután a rendőrök távoztak, megjelent a másik vádlott, aki szintén ittas volt. Mindkét vádlott elkezdte trágár módon a közterület-felügyelőket veréssel fenyegetni, hogy akadályozzák az eljárásukat.

A közterület-felügyelők tájékoztatták a vádlottakat, hogy egyikük szolgálati mobiltelefonnal felveszi az eseményeket. Erre az utóbb érkező vádlott hirtelen kitépte az egyik sértett kezéből a telefont és eldobta.

A vádlottak folytatták a fenyegetőzést, a telefont eldobó vádlott azt is mondta, hogy „az ilyen embereket a kocsi kerekéhez kötötte és húzta őket”, míg bűntársa az öklét rázta. A sértettek közölték, hogy ismét rendőrt hívnak, végül többszöri felszólításra a vádlottak abbahagyták a cselekményt.

A szabadlábon védekező vádlottakat a járási ügyészség hivatalos személy elleni erőszak bűntettével vádolja. A később érkező vádlottal szemben – aki büntetett előéletű és visszaesőként, feltételes szabadság hatálya alatt követte el a bűncselekményt –végrehajtandó börtön és közügyektől eltiltás, míg bűntársa esetében felfüggesztett börtön kiszabását indítványozta az ügyész. A vádlottak bűnösségéről a Kiskunhalasi Járásbíróság fog dönteni.