A rezsi és Horthy volt a téma a kecskeméti közgyűlésen

2022 okt 13
Megosztás

A felújított városházi díszteremben első alkalommal gyűltek össze a városi képviselők csütörtökön. Király József megtörte az ellenzéki frakciót arra a napra, mert tíz perc után elhagyta az üléstermet, követte őt pártársa és az árnyékkormány rajongói. Pedig volt várost érintő téma rendesen.

A napirendi pontok előtt elsőként Fekete Gábor (Fidesz-KDNP) kapott szót. Elmondta: újra abban a közgyűlési teremben tárgyalhatunk, amit az ősök több mint száz éve elkészítettek és egyben köszönetet mondott a mestereknek, akik a felújításban, a restaurációban részt vettek.

Hangsúlyozta: nehéz időket élünk: nem kis méretű gazdasági válság zajlik a háború miatt, azt hittük a pandémiát már nem lehet überelni. Sajnos a hatása alól Kecskemétet sem kivétel, de most arra kell fókuszálnunk, hogy a kecskeméti családok biztonságban legyenek, erről szól a szociális rendelet tervezett módosítása, amelyben családok támogatásra pályázhatnak a rezsi-hozzájárulásokhoz. Hozzátette: mindig jól reagáltunk a válságokra, most is erre lesz szükségünk.

Az intézményeink működése, fenntartása a cél, de ehhez racionális döntések kellenek, a jövőre kell gondolni, aki ezeket a javaslatokat nem szavazza meg, a város ellenében dolgozik. Sajnos Király József és az általa vezetett ellenzék nem így gondolkodik, szabotázsakciókkal ássa alá a város jövőjét, ilyen a Domus parkolóház ügye, vagy a Bajza utcai bölcsőde meg nem építése.

Dobos József ellenzéki képviselő ügyrendi válaszában kihangsúlyozta, ő mindvégig kiállt a bölcsőde építése mellett, mint a térség képviselője, nem miatta nem hiúsult meg.

Király József is szót kért. Elmondta: az ősz a betakarítás és a télre való felkészülés ideje. Aszály sújtotta a Homokhátság, végleg elsivatagosodott. Békét kiállt  a kormány, miközben békeharcban áll azokkal, akik békét szeretnének. Egyre drágábbak a közszolgáltatásaink, iskola-összevonásokat terveznek, pedig nem szabadna a Covid után újra megpróbáltatások elé állítani a nevelési intézményeinket. Ezek rossz kormányzati döntések, ezért a Szövetség a HÍrös Városért Egyesület ezeket a döntéseket nem támogatja- tette hozzá. Hangsúlyozta:  mivel a díszterem felújítása során újra előkerült a falakról a Horthy Miklóst is tartalmazó falfestmény, ezért ő elhagyja az üléstermet és nem vesz részt a továbbiakban a munkában, mert nincs letakarva, ahogyan korábban is volt. Követte őt dobos József, meg a DK-sok. Elmondta azt is, hogy az ellenzéki frakcióvezető a továbbiakban Lejer Zoltán lesz.

Szemereyné pataki Klaudia polgármester elmondta: ez nem Horthy Miklósról szóló festmény, hanem egy eseményt ábrázol a történelemből, amikor 1920-ban a kormányzó a városba látogatott. Ez a díszterem része, hogy mi legyen a sorsa, el legyen takarva, vagy nem a látogatók előtt, azt majd a jövőben egy előterjesztés keretében a képviselő-testület dönti majd el.

Leviczky Cirill a következő napirendi vitánál megjegyezte, hogy Király József az általa kezdeményezett Domus parkolóház vizsgálóbizottságból is kivonult és nem vett részt a munkában. Ez mindenképpen furcsa - tette hozzá.

Az előttünk álló fűtési szezon kiadásaival kapcsolatban Szemereyné elmondta:

Felkészültünk a rezsicsökkentésre, egyelőre úgy látszik kezelhető az előttünk álló új év, igaz az új távhőrendelet felülírta az eddigi terveinket. A biomassza üzemünk még nem készült el, amely nagyrészt kiváltja majd a gázhasználatunkat. Ezért ez a fűtési szezon nehezebb lesz, jövőre viszont várhatóan könnyebb. Az óvodák, a bölcsődék és a szociális intézmények területén nem lesznek változások. Hozzátette: lesznek intézményracionalizálások, ami főleg az idényjellegű turisztikai látványosságokat érinti, az uszoda nem zár be ebben az évben, nem úgy mint más városokban. A január az más kérdés, azt még nem tudjuk, hogy milyen áron fogunk tudni a következő év elején gázt vásárolni, az előjelek egyelőre kedvezőek.

Vancsura István újra a termálvíz hasznosítás témáját feszegette. Szemereyné válaszában elmondta, hogy a biomassza energia bevonása olcsóbb és hatékonyabb.

Leviczky Cirill hozzátette: a város évek óta előre gondolkozik, hiszen minden intézményünk megújult energetikai szempontból, ami mintegy 40-50 százalékos megtakarítást jelent.

Nemcsik Mátyás a Termostar Kft. elmúlt években lezajlott fejlesztéseit és a kidolgozott kompenzációs programját hangsúlyozta.

Szemereyné megemlítette, hogy a napokban rendkívül felkészült újságírói kérdést kapott a Széktói Stadionnal kapcsolatban, hogy fenn tudjuk-e tartani a pálya fűtését. A válasz nagyon egyszerű részünkről - tette hozzá, hiszen nincsen pályafűtésünk, ezért nincs is mit fenntartani.