Rezsifórumokkal lett gazdagabb hazánk

2014 feb 11
Megosztás
Tiltakozás a paksi bővítés ellen

Zsigó Róbert lebetegedett, ezért Zombor Gábor egyedül állta a sarat a kecskeméti rezsifórumon, mások másfelé védték, illetve támadták a rezsicsökkentést és a paksi atomerőmű bővítését.

 

A szocialista kormányok elhibázott privatizációja, miatt lettek magasak a rezsiköltségek Magyarországon – mondta Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere a  piarista gimnáziumban tartott rezsicsökkentési fórumon. Hozzátette:a külföldi szolgáltatóknak a privatizációs szerződésben garantált 8 százalékos extraprofit mellett juttatniuk kellett az elvtársaknak is, így természetes, hogy Európa legmagasabb gázára és második legmagasabb áramára alakult ki 2010-re – hangsúlyozta a polgármester, a Bács-Kiskun megyei 2-es választókerület országgyűlési képviselőjelöltje.
Zombor Gábor emlékeztetett 2008-ra, amikor Gyurcsány Ferenc csődbe kormányozta Magyarországot, és csak az IMF-hitel révén maradt fizetőképes. Szavai szerint az IMF azt akarta, hogy a béreket, a szociális kiadásokat csökkentse a kormány, ezért kellett a legrövidebb időn belül visszafizetni a hitelt.
Átlagbér-növekedés, magasabb nyugdíjak, új családtámogatási rendszer, szigorúbb Btk., 3500 új rendőr, a magyar föld védelme, rezsicsökkentés – sorolta a fideszes politikus az Orbán-kormány eredményeit.
Zombor Gábor szerint Gyurcsány Ferenc az őszödi beszédben beismert hazugságok óta most igazat mond, mert kijelentette, hogy kormányra kerülésük esetén eltörölnék a rezsicsökkentést, csökkentenék a minimálbért, megszüntetnék a gyed extrát, emelnék az adókat.
Most van egy olyan kormány melynek vezetője arra tette fel az életét, hogy végre a magyar emberek érdeke érvényesüljön – mondta, és arra kérte az embereket, hogy védjék meg együtt az elért eredményeket.

Európai átlag

A rezsicsökkentés továbbvitelének célja, hogy Magyarország kínálja Európában a legolcsóbban az energiát - mondta Németh Szilárd, a Védjük meg a rezsicsökkentést! elnevezésű sajtótájékoztatón Pécsett. Az energiaárak idei, harmadik csökkentésével az európai átlagot fogják fizetni a magyar családok.
Németh Szilárd úgy fogalmazott, 2014 a rezsiharcnak, a rezsicsökkentés megvédésének és továbbvitelének éve lesz. Hozzátette: a kontinens legolcsóbb energiaszolgáltatását szeretnék megteremteni a gazdaságban is, elsősorban az ipar területén.
Elmondta: ha a családok kevesebb rezsit fizetnek, akkor biztonságuk növekszik, több szabadon elkölthető pénzük marad. A rezsicsökkentés további előnye, hogy - mint az elmúlt nyolc hónapban történt - nő a kiskereskedelmi forgalom vagy éppen csökken az infláció - tette hozzá.
Szólt arról is, hogy az alacsony energiaárakat kínáló országok versenyképesek, így ahhoz, hogy Magyarország jó befektetői és vállalkozói környezetet tudjon kialakítani, szükséges az olcsó energia.

Rezsiátverés

Bajnai Gordon szerint a sokat emlegetett rezsicsökkentés, rezsiátverés tekintetében Magyarország rosszabbul áll, miután hétfőn a köztársasági elnök aláírta a paksi erőműről, a bővítéséről szóló törvényt. Ezzel a kormány végleg letett a rezsicsökkentésről - mondta a volt miniszterelnök miskolci sajtótájékoztatóján, kedden.

Az Együtt-PM vezetője úgy fogalmazott: már kormánypárti politikusok is elismerik, hogy a paksi új blokkokból kikerülő áram ára kétszer annyi lesz majd, mint ma. A paksi beruházás olyan sokba kerül, hogy az a kétszeresére drágítja az áramot - szögezte le, hozzátéve: a Paks2 azt jelenti, hogy Paks kétszer drágább.

MTI nyomán

Címke: