Rovarhoteleket rejtett bérautóiba a GreenGo

2023 május 26
Megosztás

A méhek világnapja alkalmából szabadon elvihető rovarhoteleket rejtett autóflottája egy részébe a GreenGo carsharing szolgáltató, hogy felhívja a figyelmet a beporzó rovarok fontosságára. Aki talál egyet a bérautójában, és a kertjébe, teraszára vagy akár az ablakpárkányára telepíti, sokat tehet az egyre fogyatkozó méhek városban való túléléséért. 

A különleges kis házakat érdemes szél- és esővédett, lehetőleg napfényes területre helyezni és alaposan rögzíteni. Segítségükkel visszaadhatunk a beporzó rovaroknak egy kis életteret, amelyet fészekként, szaporodásra, vagy téli menedékként használhatnak. A lakott területek terjedése a természetes élőhelyek kárára ugyanis nagy szerepet játszik abban, hogy világszerte drámaian csökken a beporzók száma és sokfélesége. Ha pedig ők nincsenek, súlyosan sérül az embereket is tápláló ökoszisztéma.

A GreenGo mostani kampányának része egy speciálisan matricázott elektromos autó is, amely bemutatja a méhek fontosságát, vagyis felhívja a figyelmet arra, hogy „ha ők nincsenek, mi sem leszünk”. A carsharing vállalat egy évig tartó "Jó ügyekért" kampánysorozatának részeként egyébként minden hónapban készül egy különleges jármű, amely egy aktuális gazdasági, társadalmi, környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos ügyre hívja fel a figyelmet. Így volt már szó többek között a másfél fokos életmódról vagy a madárvédelemről is. 

A GreenGo-ról

A GreenGo 2016. november 21-én vezette be a közösségi autózás (carsharing) szolgáltatást Magyarországon, először Budapesten. Működési és technikai modellje annyira sikeresnek bizonyult, hogy később a versenytársak is hasonló struktúrával léptek be a piacra. Flottájában 500 db kizárólag környezetbarát elektromos autó található, amelyek eddig több mint 4100 tonna szén-dioxidtól mentesítették a főváros levegőjét. Bár a legtöbben rövidebb távokra használják a szolgáltatást, az egész országra kiterjedő hatókör és a 24 órás napidíj bevezetése óta egyre nő a hosszabb távú bérlések száma is.