Schumacher felébredt a kómából

2014 jún 16
Megosztás
Schumacher

Nem tudni, van-e maradandó agykárosodása, egyelőre csak az örömhírt közölték: a Forma-1 hétszeres világbajnoka, Michael Schumacher elhagyta a kórházat.

Michael Schumacher felébredt és elhagyhatta a grenoble-i klinikát, hogy megkezdje hosszú rehabilitációját, írja közleményében a hétszeres világbajnok ügynöke (Sabine Kehm) és családja.

„Schumacher már nincsen kómában. A család szeretné kifejezni végtelen háláját az orvosoknak, kórházi ápolóknak és fizikoterapeutáknak, mint ahogy a baleset után a helyszínre érkező orvosoknak is, akik remek munkát végeztek hónapokon át” - áll a közleményben, amely a szurkolók támogatását is megköszönte, amely szintén sokat segített.

169 nap kóma után hosszú rehabilitációra készül a család, írja a Bild, amely arról is beszámol, hogy Schumacher állapota stabil, és tud kommunikálni a feleségével és a gyermekeivel. Ahogy Schumacher menedzserének áprilisi közleményéből már kiderült: az éber fázisok az elmúlt időben egyre hosszabb ideig tartottak. Michael Schumacher reagált a hangokra és az érintésekre.

A 2012-ben visszavonult világbajnok állapota mostanra javult annyira, hogy ne legyen szüksége a gronoble-i klinika stábjának állandó felügyeletére.

Arról viszont nincs hír, hogy hova került át Schumacher, ám a hivatalos közlemény alapján könnyen elképzelhető, hogy ezt nem is hozzák nyilvánosságra: „A megértésüket kérjük a jövő kapcsán, a további rehabilitációja ugyanis a nyilvánosságtól elzárva zajlik majd” - fogalmaztak.

Schumachert december 29-én érte síbaleset Franciaországban, az agyából vérömlenyt kellett eltávolítani. A két műtét jól sikerült, de csak január közepén jelentették be, hogy túl van az életveszélyen. Azt is csak később erősítették meg, hogy a CT katasztrofális képet mutatott az agyáról.

Január 30-án derült ki: állapota annyira stabil, hogy ébresztési fázisba került, de február közepén menedzsere arról beszélt, hogy még mindig ébresztési fázisban van.

A balesetről megállapították, nem ment gyorsan, sokszoros véletlen miatt járt szerencsétlenül, a friss hó miatt ment egy sziklás szakaszra. Az egyik szikla olyan szerencsétlenül katapultálta, hogy tíz métert repült, és a fejét egy másik sziklába verte be. Ha nincs rajta a sisak, nem élte volna túl.

Fotó/Bild