Sikeres Furmint Február a DiVino Kecskemétben

2019 feb 26
Megosztás

Országszerte hódított a hagyományos Furmint Február rendezvénysorozat, sőt, a legrangosabbat Londonban, a 67 Pall Mallban tartották, a Wines of Hungary UK szervezésében. Az eseményen 26 pincészet több mint száz borát kóstolhatták a vendégek, amelyen részt vettek a legjobb brit borszakértők. 

Steven Spurrier, a boremberek doyenje szerint  a Furmint lesz az új Albarinho. Csak a jó spanyol Albarinhót pár év után megunták az emberek, a Furmintot nem fogják - tette hozzá.

Jól esik ezt hallani, csak igaza legyen!

De mitől is olyan fontos borunk a Furmint?

Kétségtelen: sokoldalú, úgymond ezerarcú, és hála a Junibornak, szinte minden korosztály megtalálja benne az érdekességet, az izgalmat. Kiváló desszertbor alapanyag, de pezsgőnek sem utolsó.

A Furmint bölcsője Tokaj, nemhiába hívott meg két rangos hegyaljai Juniborászt a DiVino Kecskemét, így hódolva a Furmint Februárnak.

Az első, Ifjabb Szepsy István volt, akinek az édesapját nem nagyon kell bemutatni a borisszáknak, hiszen messze földön híres magyar borkészítő, a rendszerváltás utáni tokaji borok atyja.

Boraik a tokaji prémium minőséget jelentik mély, egymásra épülő filozófiával. A Szent Tamás pincészetet vezető ifj. Szepsy István 2016-os Mád Kései szüret bora 97 pontot kapott a lehetséges 100-ból tavaly a londoni Decanter World Wine Awardson.

A másik februári DiVino Kecskemét borbemutatót a Németországban született, de Magyarországon élő Wille-Baumkauff Stefan a Pendits Birtok tulajdonosa tartotta. Stefan  Tokajnak a csúcsminőségű borok mellett a  másik kitörési pontját,  a biodinamikus gazdálkodást műveli. Övé a borvidék első jegyzett biobirtoka, Demeter védjeggyel. Bár hazánkban a természetes élelmiszer-fogyasztók számára még nem fér össze az alkohol a bioval, Skandináviában, Németországban viszont egyre nagyobb iránta az érdeklődés.

Mindkét esemény élményekkel teli, telt házas est volt a DiVino Kecskemétben.

Ifj Szepsy István komoly, értékes borsort hozott, történelmi visszatekintéssel, filozófiai aláfestéssel.

A Szepsy Furmint, a Thurzó, a Hasznos, az Úrágya, a Szent Tamás, egy olyan borsor, amit nem lehet szavakba önteni, hanem élvezni kell, érezni, egymást követően, hogy a tapasztalat, a hagyomány, a vulkanikus kövek, a talaj ásványossága az évek érlelésében miként jelenik meg és válik időtlen fogalommá. Igazi Tokaj-történelmi keresztmetszetet nyújtottak ezek a borok, amelynek koronája az egyedülálló desszertbor, az aszú, vagy esetünkben egy Szamorodni, amelynek már az aszalt gyümölcskoktél illata is repülés volt. Óriási élmény részese volt az, aki ott volt és időben asztalt foglalt a DiVino Kecskemétben.

Nem volt csalódás természetesen Wille-Baumkauff Stefan sem, mert ő teljesen más karakter, mint Ifj. Szepsy, igazi mókamester, hozzá újszerű borokkal, amelynek filozófiája, a Waldorf pedagógia alapítójának, Rudolf Steinernek az agrárgazdálkodási rendszerén alapszik. Kézművesség, természetesség és tisztaság, mondhatni időutazás a kezdetekbe.

Éppen ezért a Pendits Birtok nagy jövő előtt áll. 

Divino Kecskemét, az egyedülálló borélmény!

DiVino Kecskemét

Kéttemplomköz 14.

m.me/divinokecskemet

www.Kecskemet.divinoborbar.hu

asztalfoglalás: 06/76-571-642