Sokkoló, gyáva háttéremberek

2021 már 8
Megosztás

A március 8-ától életbe lépő járványügyi szigorítások újra felforgatták honfitársaink józan ítélőképességeit, megrohanták a bevásárlóközpontokat az alapvető élelmiszerekért, a barkácsáruházakat, miközben ezeknek a nyitva tartása nem változik. Valamilyen rejtélyes oknál fogva a legnagyobb fővárosi bútoráruházaink ostrom alá vételére is kényszert éreztek, ahol viszont már több mint egy éve az online vásárlás és a házhoz szállítás zavartalanul működik. 

Hasonló tumultusos jelenetek zajlottak le az oltópontoknál is, jött boldog boldogtalan és hál Isten a legtöbbjük megkapta az oltást, annak ellenére, hogy hivatalosan nem hívták. 

Persze, az orvosok megkérdezték őket, hogy miért most pont, mire azt a választ kapták, hogy telefonon hívták fel őket egy névtelen számról a magyar kormány nevében. Aztán megindultak a cáfolatok, mondván sohasem hívtak senkit oltásügyben a kormány nevében, de az ellenérv úgy elveszett, mint akik hangja Jézusért kiáltott a Barabástól hangos tömegben. 

Egy régi régi ismerősünk jut az eszembe, aki még az egypártrendszer idején volt jól értesült, ő volt a mi fapados Facebook-buborékunk internet nélkül. Sohasem telefonon adta át az információit, hanem személyesen jött.

- Vegyetek szenet, meg gázolajat, mert a jövő héten az oroszok elzárják a gázt - suttogta késő este a kapualjban. Más alkalommal a lehúzott redőny mögött beszélt az utca félhomályában, mint egy gyóntatófülkében, hogy vásároljatok be, mert háború van a románoknál és nem lesz élelmiszer, mert kiviszik az erdélyi magyaroknak. Persze, semmi ilyen nem történt, de elég volt arra, hogy aznap a felnőttek ne aludjanak, előre hozzák a disznóvágást és telepakolját a kamrát, vagy a pincét, mindenféle tartós élelmiszerrel, meg persze tűzifával és az utolsó Jancsi kályha is elfogyjon a Tüzépen, pedig a régi jó ismerősünknek semmi köze nem volt az építőipari kereskedelemhez.

Ma már ezek az ismeretlen bennfentesek telefonon hívogatják az embereket, persze névtelen számról és kamuoldalakon terjesztik a rémhíreket, a fals információkat.

Mi ezzel a céljuk? Semmi, csak a rombolás, és ha már káosz, legyen kövér.

Elvtelenül politikai haszonszerzésre, zavarkeltésre használják a járványidőszak eddig egyik legnehezebb pillanatát (hullámát), úgy, hogy árnyékban állnak, ne látszódjon az arcuk, mert akkor azonnal lelepleződnének a valós célok.

Angolnaként csúszkálnak a szavak között, úgy bírálnak bizonyos vakcinákat, hogy jogilag ne legyenek oltásellenesek, de mindez épp arra elég, hogy összezavarják a fejeket, fenntartva így egyre tovább a járványhelyzetet.

A hataloméhség álarca mögül nem venni észre az esztelen rombolást.

Olyan ez az egész, mint Golding nemhiába Nobel-díjas, zseniális  regényében, a Legyek Urában, amikor a lakatlan szigeten ragadt fiúcsapat két táborra szakad, majd háború kezdődik, és ebben az esztelen pusztításba odavesznek a sziget gyümölcsfái is, amely nem csak az üldözöttek, hanem az üldözők élelmét is biztosította.

Rajnai Attila