Spanyolban fogták el a kecskeméti fűfarmosokat

2023 aug 1
Megosztás

A spanyol tengerparton fogtak el három férfit Magyarország legkeresettebb bűnözői közül. 

 A nemzetközi bűnügyi együttműködésben megvalósult rajtaütés a spanyolországi Calp településen történt. A három elfogott személyt – V. Sándor István, V. Roland és K. Erik Tibor magyar állampolgárokat – szökésükkor Európa legkeresettebb bűnözői közé sorolták, és felkerültek az EUROPOL Most Wanted oldalára is.

A gyanúsítás szerint V. Sándor István és társai 2020-ban és 2021-ben előbb Kecelen, majd Kecskemét külterületén mintegy 300 millió forint értékű beruházással egy professzionálisan felszerelt, számítógépes rendszer által távvezérelt, több ezer cannabis sativa (kender) növény egyidejű termesztésére és feldolgozására szolgáló infrastruktúrát alakítottak ki.

Az üzemet 2021 májusában számolták fel, és az ügyben 165 kiló kábítószert (marihuána és kokain) foglaltak le, míg vagyonvisszaszerzési eljárásban összesen több mint 380 millió forintnak megfelelő vagyont foglaltak le.

A nyomozóknak akkor a bűnszervezet mind a hét tagját sikerült azonosítaniuk. Közülük kettőt rövid időn belül Magyarországon el is fogtak, míg a szökésben lévő öt tag ellen elfogatóparancsot adtak ki drogkereskedelem miatt.

A bűnszervezet öt tagja tavaly októberben bekerült az EUROPOL Game Over elnevezésű médiakampányába, a legkeresettebb 54 európai bűnöző közé. Ez azért volt egyedülálló, mert korábban arra még nem volt példa arra, hogy Magyarországról egyszerre  és egy időben öt körözött is szerepeljen a Most Wanted listán. A banda tagjai ellen idén tavasszal emeltek vádat.

V. Sándor István és társai a gyanú szerint Spanyolországba menekültek, és éveken át bujkáltak külföldi álneveken. Illegális tevékenységüket azonban ekkor sem adták fel. A gyanú szerint rejtőzködésük alatt tavaly tavasztól több magyar állampolgár bevonásával kamionokba rejtve csempészték be hazánkba a drogot.

A  bűnszervezet két tagja viszont továbbra is szökésben van. Bagaméri Tamás és Csikós András ellen továbbra is körözés van érvényben. A rendőrség kéri, hogy akinek érdemi információja van a két férfiről az tegyen bejelentést a 112-es segélyhívón.