Szállásfoglalás, utazás a korlátozások időszakában

2020 nov 29
Megosztás

A korlátozásokat tartalmazó kormányrendelet értelmében a november 11-e és december 11-e, éjfél közötti időszakban a szálláshelyek és a nem üzleti célú vendégek közötti szerződések megszűnnek, így a foglalásokra a kötbér és az előleg visszajár. 

• A tilalmat megszegő szállásadó és vendég is büntethető. Míg a szállásadó 100 ezer és 1 millió forint közötti pénzbüntetésre, illetve 1 nap és 1 év közötti bezárásra számíthat, a vendéget 5 ezer és félmillió forint közötti bírsággal sújthatják.

• A szabályozott időszakban csak azok jogosultak az utazásra, akik üzleti, gazdasági, oktatási, rendvédelmi, egészségügyi utazóknak minősülnek, ezt leigazolják és jelzik a szálláshely felé.

• Akinek a korlátozások idejére szóló foglalása van, két dolgot tehet, amivel hozzájárulhat a belföldi turizmus túléléséhez: egy későbbi dátumra teszi át foglalását, vagy a foglalást úgy módosítja, hogy nem ad meg hozzá dátumot.

• A Szallas.hu felületén továbbra is lehet december 11-e utáni időpontra 100 százalékos pénzügyi biztonsággal foglalni, hiszen valamennyi partnerüknél előlegfizetés és lemondási díj nélkül választhatnak szállást a vendégek.

• A korlátoás idején aktív foglalással rendelkező vendégek harmada módosítja, azaz megmenti foglalását, minden második lemondja, kb. minden tizedik leutazik, mert üzleti célból megy és nagyságrendileg 10 százalékot képviselnek az egyedi esetek is.

• Bizakodásra ad okod, hogy a vendégek elkezdték már foglalni a jövő évi utakat.