Szekszárdi borünnep a DiVino Kecskemétben

2018 dec 3
Megosztás
Sebestyén Csaba és Csilla

Száraz november ide, vagy oda, a hónap utolsó hetének közepén, egy szimpla hétköznapon, telt ház volt a DiVino Kecskemétben. Nemhiába, hiszen a Sebestyén testvérek, Csaba és Csilla Juniborászok tartottak fogadóórát Szekszárdról a legjobb helyi borbárban.

Csabi szerelemborász, máshonnan, másképpen, másfelé indult, aztán egy óvatlan pillanatban megigézte a bor és onnan már nem volt visszaút. S, hogy mennyire igaznak bizonyult ez a szerelem, Csabi rá a bizonyoság, mert a legjobbat hozta ki belőle: az alázatot, a tiszteletet és a hűséget. Ezért szűkszavú, akárcsak a borai, de hál Isten, a testvére, Csilla, született tehetség, a temperamentumával, a határozottságával, a jó kommunikációs készségével tökéletesen kiegészíti Csabát.  

Ebből a szimbiózisból csak önazonos, mélyen szekszárdi borok születhetnek. 

- Innen szép nyerni - mondta Csaba, amikor a macerás, nagy kedvencéről, a Kadarkáról beszélt, mert sajnos ez a borászok és a piac szempontjából háttérbe szorult és a tendenciáit tekintve inkább kihalófélben lévő fajta lett, miközben egy másik világban, az őseink, a hozzátartozóink hétköznapi, valamint ünnepi bora volt.

Csaba mindkettőből hozott egyet. A 2017-es, kellemesen fűszeres, könnyű Kadarkája az egykori hétköznapi kancsós változatot idézte, a 2016-os viszont már hajlott az ünnepek és a vasárnapi ebéd felé.

Kalapemelés ezért az áldozatos, tisztességes múltidézésért.

Szekszárd az utóbbi években történő lendületes emelkedését elsősorban a borászok összefogásának és minőségbéli egyetértésének köszönheti, mert nem szekszárdi az, aki kilóg a sorból. Erre összekapták magukat a borászok, nem egymás ellen, hanem együtt, egymásért készítik a boraikat. Ennek a szintnek az egyik alapvető mércéje a Bikavér, amely mostanság szereti kenterbe verni egykori szülőföldjének, az egrinek ugyanazon háziasításait.

Erre kiváló bizonyság volt a Sebestyén Pincészet 2016-os Iván-völgyi Bikavére, amely olyan élénk és ragyogó, mint a gránát alma, miközben elegáns, akár egy polihisztor herceg. Nehezen letehető bor.

Érdemes még megkóstolni a ma már önmagában ritkaságszámba menő tiszta Sebestyén Merlot a gyümölcsösségéért a Görögszó dűlőből, valamint a kísérletből indult Grádus Cuvéet, amelybe a klasszikus fajták - Merlot, Cabernet Franc, Kékfrankos mellé egy kis olasz Sagrantinót is csempésztek, amely a markáns férfiasságával jól érzi magát Szekszárd-földön.

Sebestyén Csaba borai jók, vendégcsalogatók, de így családostul különösen nagy élmény a velük töltöt este. Tudta ezt mindenki, nemhiába telt meg november utolsó szerdáján a DiVino Kecskemét.

Decemberben sokszínű programokkal várja vendégeit Kecskemét legnépszerűbb borbárja!

DiVino Borbár

Kecskemét, Kéttemplomköz 14.

Nyitva: Hétfő-Szombat 16.00-24.00

http://kecskemet.divinoborbar.hu/hu/

https://www.facebook.com/divinokecskemet/