Szekszárdi profizmus a Koch Borkereskedésben
A szekszárdi sztárborásszal, Mészáros Péterrel nem lehet nagyot tévedni, általa még azok is is belátják, hogy van igazság a borban, akik még annak előtte soha nem ittak.
A Mészáros Borház egyike a Szekszárdi borvidék nagyobb pincészeteinek, nyolcvan hektáron művelnek szőlőt, helybéli, ősi családi borászat, amely évről évre fejleszt, a borpalettájuk pedig tágul, mint a világegyetem. A borászatuk mellett van saját éttermük és vendégházuk, ahol fogadásokra, kóstoltatásra specializálódtak.
Édesapja így vall a családról és a szőlőművelés hagyományairól:
“Dédapámig tudok visszaemlékezni, bár a nagyszüleim, szüleim is, mindenki szőlővel, borral foglalkozott. Dédapám volt a legsikeresebb, ő már akkor 3-4-szer átjáratta a szőlőt, válogatásborokat készített. Sőt, volt olyan darálója, ami bogyózott is. Dédapám jó borász és szőlész is volt. Hegybíró is volt, ezért a nagyanyámat úgy anyakönyvezték, hogy Soós Julianna, a hegybíró lánya.”
A főbb boraik is történelmiek. Kadarka, Kékfrankos, Bikavér, Merlot, Cabernet Franc. Egy közös bennük, hogy jól ihatóak, mert Mészáros Péter erre helyezi a hangsúlyt. Letisztultság, érthetőség, élmény! Talán így lehetne összegezni boraikat három szóban.
Fehér Kadarka, Fuxli, gyurgyalag
Azt est természetesen egy friss, új fehérrel indult — mi mással —, és mint lassan minden hazai borászatban, Mészároséknál is a legnépszerűbb ezen a téren az Irsai. Az első meglepetést Kecskeméten egy Fehér Kadarkával szerezték, amely tényleg kuriózum volt a sokat próbált közönségnek. Aztán a cég egyik specialitása, a Siller következett, amelyet a Szekszárdiak sajátosan Fuxlinak becéznek. A lényege: több mint rozé, kevesebb mint Kadarka, filozófiája a jól ihatóság: férfias, mindennapos bor nyáron, lecsó és paprikás krumpli mellé, de fűnyírás után is jól jöhet hűtötten.
Mészárosék igaza terepe azonban a vörös, ezen a téren végkép el is eveztünk aznap este az alföldi boroktól, egy messze ringó magyar világba, amelynek neve szekszárdi borvidék.
Jól iható, huszáros borok, hamisítatlan tartással és délcegséggel. A nagy fejbólogatást a ház kis kedvenc Syrah bora okozta, hiába, új szelek fújdogálnak manapság a haza borpiacon is. Az estre a koronát természetesen egy spéci cuvée, a Merops adta, amely az ősi dűlőt dézsmáló gyurgyalag madár latin neve. A koronaékszer pedig egy tortameglepetés volt, borászszív módra, a borkóstolók egyik törzsvendégének a szülinapja alkalmából.
Profiföld hitvallása
Persze volt ott más is a sorok között: feeling és profizmus. Nemhiába csillogott a szeme a házigazda Koch Csabának, mert Szekszárd neki is a szíve egyik csücske Hajós után. Rokonföldek ezek egy kicsit, de leginkább a térségi borászfölfogás az ami miatt érdemes elidőzni ezeknél a boroknál, ahogy az elmúlt években feljöttek az egyik legismertebb és legnépszerűbb borvidékké. A titok pedig nem más, hanem a már oly sokat mondogatott összefogás. Szekszárdon ez valóban működik. Ezt a szemléletet szeretné Koch Csaba is meghonosítani az Alföldön, valamint a kecskeméti Koch Borkereskedésben is, hogy ne egymás konkurenciáiként tekintsenek a borászok egymásra, hanem higgyenek a szakmában és tegyék magukévá, hogy egy hajóban utaznak egy célért: a jó borokért, jó áron, a fogyasztók megelégedésére.
Így legyen! Egészségünkre!
Rajnai
Koch Borkereskedés Kecskemét
+36 30 567 41 16
6000 Kecskemét, Bethlen krt.12/C
borkereskedeskecskemet.kochboraszat.hu
www.facebook.com/kochborkereskedeskecskemet