Szökésben a Bács-megyei főügyész megvesztegetésére milliókat kérő férfi

2018 május 17
Megosztás
Kecskeméti börtön

Befolyással üzérkedés bűntettében bűnösnek találta a Kecskeméti Törvényszék Dr. Fodor Endre büntetőtanácsa B. Richárdot és ezért őt 3 év 6 hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte és 3 évre eltiltotta a közügyektől. A büntetett előéletű férfi - aki ellen embercsempészet bűntette miatt is eljárás van folyamatban a Kecskeméti Járásbíróságon - jelenleg szökésben van.

B. Richárd ellen a központi Nyomozó Főügyészség rendelt el nyomozást 2016-ban, amikor egy másik büntetőügye miatt előzetes letartóztatásban volt Kecskeméten, a Mátyás utcai büntetés-végrehajtási intézetben. Az év első hónapjaiba B. Richárd új zárkatársat kapott, akivel jó viszonyba került, ezt harmadik cellatársuk is tanúsította. B. Richárd idővel felvázolta az új zárkatársnak a befolyásos kapcsolatrendszerét, amely lehetőséget biztosít arra, hogy 3, 5 millió forint ellenében kedvezőbb ítéletet kapjon, illetve az előzetes letartóztatásból is kikerüljön. Az állította, hogy ez a pénz a Bács-Kiskun Megyei Főügyész megvesztegetéséhez szükséges.

B. Richárd zárkatársának kijelentette:

amennyiben előre fizet 3 millió Ft-ot, illetve utólagosan 2 millió Ft-ot, akkor az ő számára is elintézhető a megyei főügyész megvesztegetése révén az, hogy az előzetes letartóztatásból kikerüljön, illetve a vele szemben indult büntetőügyet megszüntessék. 

Az ajánlatot a vádlott több esetben is megismételte és többször felszólította arra, hogy intézkedjen a pénz összegyűjtéséről. A zárkatárs erről telefonon értesítette a feleségét, valamint arról is, hogy B. Richárd hamarosan szabadul az előzetesből és fel fogja őt keresni.

Így is lett, B. Richárd a szabadulásának  a másnapján felkereste a volt cellatársa feleségét és kérte a vesztegetési célra szolgáló milliókat, de a feleség konokul ellenállt.

Az asszony megérzései jónak bizonyultak, mert a büntetőeljárás során is kiderült, hogy a férfinek semmiféle ügyészségi-bírósági kapcsolatrendszere nem volt, pusztán le akarta húzni az előzetes letartóztatásban lévő férfi családját.

Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész súlyosbításért, a vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett.

Fotó: Ujvári Sándor/MTI