Szolidaritás az oktatásért és az egészségügyért

2016 ápr 21
Megosztás
Szolidaritási felvonulás Kecskeméten

Kecskeméten civilek, szakszervetek és önkormányzati képviselők demonstráltak szolidaritásból az oktatásban és az egészségügyben dolgozókkal. A szolidaritási sétában részt vettek a kecskeméti Quaestor-károsultak is, akik továbbra sem tudják, hogy mikor és ki fogja nekik megtéríteni a kárukat.

 

A rendőrök által biztosított mintegy száz fős menet a központi Univer ABC előtt indult a Kormányhivatalig, majd a főtéri Kossuth szobornál folytatódott és megyei könyvtárnál fejeződött be.

A Kormányhivatal előtt Király József, az MSZP helyi elnöke olvasta fel a pedagógusok követeléseit, amelyek az alábbiak:

1. Az állami intézményfenntartó központ átszervezését és feladatainak meghatározását oly módon kell megoldani, hogy az biztosítsa a köznevelési intézmények szakmai, gazdasági, munkáltatói önállóságát.

2. Az iskolában pedagógus-munkakörben alkalmazottak gyermekekkel, tanulókkal való közvetlen foglalkozásainak ideje (kötelező óraszám) – fő szabályként – heti huszonkét óra legyen.

3. A köznevelési intézményekben foglalkoztatottak közül azok, akik nem tartoznak a pedagógus életpálya-modell hatálya alá (nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők, például dajka, technikai, ügyviteli és más munkakörben foglalkoztatottak) részesüljenek a havi rendszeres, keresetükön felüli többletjuttatásban, függetlenül attól, hogy milyen intézménytípusban dolgoznak, és ki az intézmény fenntartója.

4. Meg kell teremteni annak feltételeit, hogy az intézményvezető minőségi munkavégzésért járó keresetkiegészítéssel (minőségi bérpótlék) ismerhesse el az átlagon felüli munkateljesítményeket.

Szőkéné Kopping Rita a DK helyi vezetője pedig az egészségügy problémáiról beszélt. Azt hangsúlyozta: az egészségügy az összeomlás előtti állapotban van jelenleg Magyarországon 

A szervezők a kecskeméti Questor károsultaknak is megszólalási lehetőséget biztosítottak. A meneten mintegy 30-40 ember vett részt, útjukat a rendőrség biztosította.

 

Hozzászólások

Tessenek előtte szólni mondjuk itt a Hírösvényen helyet biztosítani a demonstráció helyének és idejének és akkor többen lesznek.