Szörnyethalt a fának sodródott motoros utasa

2022 május 17
Megosztás

A Kecskeméti Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt vádat emelt egy motorossal szemben, aki tavaly augusztusban Nemesnádudvar lakott területén kívül motorkerékpárjával nem az útviszonyoknak megfelelően közlekedett, aminek következtében lesodródott az útról, majd egy fának csapódott. A motorkerékpár rázuhant a mögötte ülő utasra, aki ennek következtében a helyszínen életét vesztette.

 A vádirat szerint a keceli férfi – az ügy vádlottja – 2021. augusztus 8-án délután Nemesnádudvar térségében derült időjárási és jó látási viszonyok közepette mintegy 90-104 km/h sebességgel közlekedett motorkerékpárjával a töredezett, egyenetlen aszfaltfelületű 54. számú főúton. Egy balra ívelő útkanyarulathoz érve – mivel nem az útviszonyoknak megfelelően közlekedett – motorkerékpárjával kisodródott a jobboldali útpadkára, majd az árokba hajtva felborult. Ezután a motor még mintegy 30 m hosszan továbbsodródott, míg végül egy fának ütközve, a sofőr mögötti ülésen utazó nő testére zuhanva megállt.

 A baleset következtében a motorkerékpár bukósisakot viselő utasa olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A vádlott maga is súlyos, közvetlenül életveszélyes és maradandó fogyatékosság visszamaradásával gyógyuló sérüléseket szenvedett.

 A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte azt a KRESZ szabályt, amely szerint járművel az útviszonyoknak, így az út vonalvezetésének, az útburkolat minőségének és állapotának megfelelően kell közlekedni.

 Az ügyészség a férfit halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja. Ügyében a Bajai Járásbíróság fog dönteni.