Sztárolja magát a betétbiztosítási alap

2014 aug 6
Megosztás
takarékszövetkezetek gazdálkodása

Az Országos Betétbiztosítási Alap szinte naponta ad ki közleményt, mennyire szívén viseli az orgoványi takarékszövetkezet sorsát. A cégekkel viszont egyelőre senki sem foglalkozik.

 

Naponta a kisbetétesek sorsáért aggódik az OBA, a kecskeméti főpostán már nagy részükre kifizették. Azonban ez még csak egy kisebb része, a vállalkozásoknak, a Zrt.-ék, Kft.-ék, Bt-ék egyéni vállalkozók számlájáról még  mindig nem esett szó, a vállalkozók elmondása szerint még egy levelet sem kaptak a takarékszövetkezettől, hogy milyen módon szeretnék elszámolni az élő számlájukat, több cég alkalmazottainak a fizetését.Pontosabban a válasz csak annyi: majd. 

Közben szerdán a következő közlemény jelent meg az MTI-ben: 

Az OBA az uniós szabályban előírt húsz munkanapnál sokkal gyorsabban, egy hét alatt adta át a kifizető szervezeteknek a károsultak pénzét. Az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet „f.a." betéteseinek 97 százaléka részére hét munkanapon belül postázásra kerültek a személyre szóló elszámolások. Az OBA ezzel egy időben átadta kifizető partnereinek a kártalanítás pénzügyi fedezetét. Ennek köszönhetően a betétesek 65 százaléka már fel is vehette pénzét a kártalanításban közreműködő postahelyeken. Több, mint 9.500 betétes, az elszámoló levélben megjelölt takarékszövetkezeti kifizető pénztárakban ütemezetten, ezekben a napokban jut hozzá megtakarításához. További 978 betétes kifizetése OBA-n kívüli okokból még tisztázásra vár.
A kártalanítás megkezdésétől számított hetedik munkanappal bezárólag az OBA 29.200 orgoványi betétes részére postázta a kártalanítási elszámolást és utalta át a kifizetések fedezetét a Magyar Posta, illetve a kifizetésben résztvevő harminchárom takarékszövetkezet részére. 

Az összes érintett, szám szerint 29.266 ügyfél döntő többsége már fel is vehette a legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő (30.835.000 forint) kártalanítását.
A mintegy húszezer főt kitevő, legfeljebb 2,5 millió forint megtakarítással rendelkező magánszemély számára a Magyar Posta múlt hét csütörtöktől kézbesítette a kártalanításokat. A Takarékszövetkezet további 9.584 ügyfele az e hét hétfőtől kézbesített személyre szóló elszámoló levélben értesülhetett arról, hogy ütemezetten melyik takarékszövetkezeti kifizető helyen és mikortól várják a pénze fölötti további rendelkezését. Ezzel az OBA az előírt húsz munkanapnál sokkal gyorsabban, egy hét alatt adta át a kifizető szervezeteknek a károsultak pénzét.
„A korábbi eseteknél is gyorsabb kártalanítás a felkészülési időszakban bekövetkezett adattisztításnak és az előkészületeknek tudható be. Az elmúlt időszak kártalanítási esetei igazolták az OBA által a hitelintézetek számára 2009-ben előírt betétadat-szolgáltatás szükségességét. Ennek a jövőben még nagyobb szerepe lesz, hiszen 2024-ig az EU betétbiztosítási irányelvével összhangban 7 munkanapra csökken a kártalanítási adatok átadásának és pénzügyi fedezet indításának időkerete." - mondta Fekete-Győr András, az OBA ügyvezető igazgatója.
Az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetben 1993 előtt elhelyezett (állami garanciás) betétesek feldolgozására és kifizetésére a közeljövőben kerül sor, a Nemzetgazdasági Minisztérium és az OBA közötti megbízás alapján. Ezek a betétek a kifizetés napjáig kamatoznak.