Talán véget ér a huzavona a hibrid buszok telephelyével

2018 jún 5
Megosztás
hibridbusz telephely

Több mint két éve húzódik a kecskeméti hibrid buszok telephelyének az átadása és üzembe helyezése, pedig a buszvásárlási pályázat szerves része volt. A fejlesztés a buszvásárlással együtt 6,9 milliárd forintot tett ki, amelyből a hibrid buszok ára 4,2 milliárd forint volt.  A beruházás magában foglalja a járművek parkolóját, az üzemanyagtöltő állomást, a főépületet, valamint a kiszolgáló és pihenő helységeket.

A telephelyet az elkészülte óta folyamatosan felveri a gaz, a múlt évben a főépület födémszerkezetét felszaggatta a vihar, de napjainkra helyreállították. Már élet is van kevéske benne, mert éjjeliőrök vigyáznak a járművektől és emberektől üres épületre. A telephely sorsa a legutóbbi közgyűlésen is felmerült Király Józsefnek a csúszással kapcsolatos írásbeli kérdése kapcsán, amelyre az önkormányzat az alábbiakat válaszolta.  

Az autóbusz telephely magasépítési munkálatai során a teljesítési határidő módosítására egy alkalommal került sor a kivitelező jelzése alapján, majd 2017. október 11-én hivatalosan megkezdődött az átadás-átvételi eljárás.

Az eljárás során derült ki azonban, hogy a gázszolgáltató nem tudta az átvételhez a hozzájárulását adni, mert a gázengedély időközben lejárt. A jogszabályi környezet változása szükségessé tette módosított gáztervek elkészítését is, melyet követően kezdődhetett meg a gázengedélyezési eljárás, majd az új terveknek megfelelő műszaki tartalom megvalósítása, a szükséges üzempróbák, a próbaüzemek megtörténtek - áll az önkormányzat válaszában.

További nehézséget jelentett a buszok üzemanyagtöltő állomásának a beüzemelése, mivel a szükséges vizsgálatok a tartályok üzemanyaggal való feltöltését követően lehetségesek. 

A feltöltéshez előzőleg a kecskeméti önkormányzat engedélyével kellett rendelkeznie az üzemeltető DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ (DAKK) Zrt.-nek annak érdekében, hogy a több millió forint értékű üzemanyagköltség már ne közvetlenül önkormányzatát terhelje. Az engedély kiadása viszont csak a valós befejezési határidő ismeretében történhetett meg, ugyanis a letöltött üzemanyagot nem lehet hosszú ideig tárolni a tartályokban, tekintettel az üzemanyag összetételére, melyben vannak olyan adalékanyagok, amik akár néhány hónapos tárolást követően lebomlanak, átalakulnak, ezzel igen nagymértékben okozva értékvesztést, valamint később a járművek üzemanyag ellátó rendszerét is károsíthatják.  

A fentiekben leírtak jogszabályok szerinti megvalósítása hosszú időt igényelt, ezért húzódott el a befejezési határidő. Az átadás-átvételi eljárás jelenleg is tart, várhatóan 2018. június hónapban fejeződik be. A használatbavételi engedély kiadását követően a működési engedélyeket szükséges megszerezni - áll a tájékoztatóban.

Király József azt mondta, korrekt tájékoztatást kapott, de mivel már nem először mondta ki az önkormányzat, hogy hamarosan üzembe helyezik a hibridbusz-telephelyet, ezért nem fogadta el a választ. A  képviselő-testület többsége viszont igen.