Tanyáról tanyára vándorolt a veszélyes hulladék

2017 szep 21
Megosztás
veszélyes hulladék gyűjtése

A Kiskunhalasi Járási Ügyészség veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt vádat emelt egy pirtói cég vezetőjével és két társával szemben, akik a cég telephelyén tárolt veszélyes hulladékot előbb egyikük, majd másikuk bekerítetlen tanyájára szállíttatták át és ott szabadon, mindenféle védelem nélkül tárolták, veszélyeztetve ezzel az élő környezetet.

A 34 éves vádlott 2016 augusztusáig a veszélyes hulladék kezelésével, ártalmatlanításával, gyűjtésével foglalkozó pirtói cég irányítási, vezetési feladatokat ellátó igazgatósági tagja volt. A férfi 2013 őszén, 2014 elején a cég pirtói telepén járműre pakoltatta a céghez korábban beszállított állatgyógyászati hulladékot, festékmaradványokat, mosófolyadékkal teli fémhordókat, amelyek veszélyes hulladéknak minősülnek. Ezt egy időközben elhalálozott ismerőse közvetítésével először az egyik vádlott-társa soltvadkerti tanyájára szállíttatta át. A tanyatulajdonos vádlott-társ szállításonként 15-30 ezer forint közötti összeget kapott azért, hogy tanyáján a veszélyes hulladékot hatósági engedély nélkül elhelyezzék. Idővel azonban jelezte, hogy több hulladék már nem fér el a tanyáján.

Miután azonban a cégvezető nem oldotta meg a helyzetet, sőt a katasztrófavédelemnél dolgozók is felszólították a tanyatulajdonost a hulladék elszállítására, ő megkereste egyik ismerősét és megegyezett vele, hogy rövid időre, alkalmanként 20.000,- Ft ellenében az egyik családtagja pirtói tanyájára szállíttatja át az engedély nélkül tárolt veszélyes hulladékot. A veszélyes hulladék átszállítása során ráadásul a tanyatulajdonos vádlott a tárolók némelyikéről letépte a veszélyes hulladék azonosítására alkalmas jelöléseket is.

Rövidesen azonban az ismerős is szabadulni akart a hulladéktól, ezért felszólította vádlott-társát, aki néhány hordónyi veszélyes hulladékot el is szállított. Esetenként azonban a tárolóedényekben lévő szúrós szagú folyadékot, illetve festéket egyszerűen kiöntötték a földre.

A 2016 nyarán megtartott helyszíni szemle során két 1 köbméteres szövött zsákban állat-egészségügyi oltóanyag tárolására alkalmas üvegeket, gyógyszeres flakonokat, 120 literes hordókban megkeményedett festékeket, ipari eredetű, főleg vegyi anyagokat találtak. A helyszínen engedély, műszaki védelem nélkül, szabadon, bekerítetlenül tárolt hulladék veszélyeztette a földet, a levegőt, a vizet, továbbá az állat- és növényvilágot. A cégvezetőnek azért kell felelnie, mert a cége telephelyéről engedély nélkül elszállíttatta a veszélyes hulladékot és ezzel megszegte a veszélyes hulladék kezelésére, ártalmatlanítására vonatkozó szabályokat.

A járási ügyészség mindhárom férfit veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntettével vádolja, amely 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.