Tényleges életfogytiglanra ítélték a brutális gyilkost

2022 jan 11
Megosztás

Élete végéig rácsok mögött marad a rákóczifalvi rém – Jogerős lett a tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetés 

Ítéletével megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla az aljas indokból, különös kegyetlenséggel,több embersérelmére elkövetett emberölés bűntette és kétrendbeli kifosztás bűntette miatt T.T. vádlott ellen folyamatban voltbüntetőügyben az első fokon eljárt Szolnoki Törvényszék ítéletét. A másodfokú eljárássorán az elsőfokú bíróság által kiszabott büntetéseken azonban érdemben –az életfogytig tartó,fegyházban végrehajtandó szabadságvesztés büntetésen és a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből történő kizárásvonatkozásában –nem változtatott azítélőtábla, ezen rendelkezéseket helybenhagyta. A törvényszék ítéletének megváltoztatására csupán a vádlottal szemben elrendelt vagyonelkobzás összegszerűségének korrigálása, valamint az elsőfokú bíróság általa vádlottal szemben helyesen elrendelt korábbi felfüggesztett szabadságvesztés törvényből fakadó végrehajthatatlanságának megállapítása miatt került sor.

Az ügy lényege szerint az a vádlott első áldozatát 2017. december 23. napján ölte meg a Jász-Nagykun-Szolnok megyei faluban, míg 2018. február 19. napján további két férfival végzett a településen. 

2017. december 23-án, italozás közben a sértett szidni kezdte a vádlott édesanyját, emiatt a vádlott puszta kézzel bántalmazni kezdte, majd a földre kerülő sértett mellkasára térdelt, eközben a fejét nagy erővel tovább ütlegelte, míg a sértett már nem mozdult. A vádlott ezt követően ételt vett magához és távozott az ingatlanból. A sértett a bántalmazás következtében elszenvedett sérüléseibe belehalt. 

A vádlott 2018. február 19-én további két férfit gyilkolt meg, akik egymás kertszomszédai voltak. A sértetteknek nem tetszett, hogy a vádlott hívatlanul jelent meg otthonukban, ezért távozásra szólították fel, miközben szidalmazták őt és édesanyját. A vádlott emiatt rájuk támadt, mellkasukat megtaposta, és tovább bántalmazta őket. Sérüléseikbe mindketten belehaltak. Az elkövetett ölési cselekmények után a vádlott a helyszínről történő távozása előtt bakancsot, ruhaneműket, illatszert és élelmiszereket vett magához. 

A vádlott mindhárom áldozatát saját házukban, kitartó és kegyetlen módon végrehajtott bántalmazással ölte meg. 

Az elsőfokú ítéletet, a kiszabott büntetés vonatkozásában az ügyészség tudomásul vette, míg a vádlott és védője egyezően felmentés érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára. A védő, a másodfokú eljárás során fellebbezését kiterjesztette, másodlagos indítványt tett a vádlott feltételes szabadságra bocsátás lehetőségének 30 évben történő meghatározására. 

Az immár jogerős ítélet indokolása során Dr. Joó Attila tanácselnök kiemelte, hogy a megállapított és értékelt súlyosító és enyhítő körülményekre, valamint a vádlott személyiségszerkezete miatti fokozott társadalomra veszélyességére, az elkövetés összes körülményére figyelemmel nem túlzó rendelkezés a terhelt feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből való kizárása. Az ítélőtábla is úgy ítélte meg, hogy a vádlott esetében nincs arra remény, hogy valaha is a társadalom hasznos és törvénytisztelő tagjává váljon. A társadalom védelme prioritást élvez és a most kiszabott büntetés visszatartó erővel is kell hasson mind azok számára, akik ilyen jellegű és súlyú cselekményt követnek el. A vádlott esetében csak és kizárólag a lehető legsúlyosabb büntetés kiszabásával érhető el a büntetés célja. 

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.