A Termostar Kft. nagy napja

2016 ápr 17
Megosztás
óvodások a távhőszolgáltatás napján

Hetedik alkalommal csatlakozott április 15-én a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége programsorozatához a kecskeméti TERMOSTAR Kft. és rendezte meg Távhőszolgáltatás Napját. Az érdeklődők két helyszínen kapcsolódhattak be a távhő hasznát, kényelmét, korszerű és biztonságos működését bemutató közösségi programokba.

 

Az elmúlt évtizedekben a magyar távhőszolgáltatás az energetika jelentős ágazatává vált és emellett sajátos társadalom-, város- és környezetpolitikai elvárásoknak is eleget tett. A távhő nem csak közmű, szolgáltatás, hanem egyben a környezetvédelem hatékony eszköze. A piaca üzleti alapon bővül, közintézmények, üzletközpontok, irodaházak érdeklődnek a távhőellátás lehetőségei iránt. A távhő ugyanis kényelmes, biztonságos, korszerű, gazdaságos, megfizethető. Fejlődésének mintájául az észak-európai, a skandináv országok gyakorlatai szolgálnak.

Európában a távhőszolgáltatás manapság a reneszánszát éli. A fejlett államokban már igazolódott, hogy a megújuló energiák szabályozott keretek között történő hasznosítása többszörös gazdasági, társadalmi és környezeti előnyt jelent.  A környékünkben termelt energianövények felhasználása gazdaságosabb, mint a több ezer kilométerről ideszállított földgáz, emiatt csökkenhet a távhő ára, nőhet a versenyképesség, bővülhet az igény szolgáltatásainkra.

A Mi napunk - az Ön napja

Az Akadémia körúti fűtőműben – nyílt nap keretében – szakemberek kíséretében gyerekek és felnőttek tehettek egy ismeretterjesztő sétát. A „Mi napunk = az Ön napja (név- és születésnap) keretében az ügyfélszolgálaton köszöntötték az Anasztázia és Tass nevű, valamint április 15-én született fogyasztókat.

A Hírös Agóra (Deák Ferenc téri művelődési központ) kamara termében kézműves foglalkozások várták a gyerekeket, a termet az óvodásoknak kiírt színező verseny  pályamunkáival, valamint két általános iskola felsőseinek „A holnap energiaforrásai, a jövő fűtési rendszere” című pályázatai munkáival díszítették. A pályázatokra a helyszínen lehetett szavazni.

A gyerekcsoportokat „Erdei kalandok” címmel, fákkal, erdőkkel kapcsolatos  játékra invitálták a KEFAG Zrt. szakemberei. 

A felnőtteknek közben szakmai fórum zajlott a Hírös Agóra egyik termében „Okos” megoldások a kecskeméti közszolgáltatásban címmel. az „Okos telefon”, az „okos tévé” után ez előadók felvázolták az „okos város”, az „okos közszolgáltatás” modelljét

Energiamixben gondolkodnak

A résztvevőket Gaál József alpolgármester köszöntötte. Elmondta: a távhőszolgáltatót egykoron arról lehetett felismerni, hogy amerre a vezetékeik mentek, elolvadt a hó. Az állami vállalat az olcsó gáz és a pazarlás szinonimája volt. Mára azonban óriásit változott a világ, a Kecskeméti Termostar Kft. a város egyik legkorszerűbb cége, tevékenysége, stratégiája és a fejlesztései azt mutatják a társaság alapvető filozófiája az energiahatékonyság és vele a megújuló energiaforrások használatára való törekvés.

Ezt követően Horváth Attila, a Termostar kft ügyvezető igazgatója  tartott előadást.

Tekintettel arra, hogy a közeljövőben jelentős összegű és támogatási intenzitású európai uniós pályázatok jelennek meg az energetika területén, fontos, hogy a lakosság, az Önkormányzat és a Szolgáltatók minél nagyobb hatékonysággal vegyenek részt benne - mondta.  Erre a lehetőségre kívánjuk felhívni a figyelmet a „Lépj zöldet” szlogennel. Tudjuk, hogy nem elég lépni, az irány és a sebesség is fontos. Ezért jött létre a négyoldalú együttműködés a Kecskeméti Társasházközösségek Érdekvédelmi Egyesülete, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Kecskeméti Városfejlesztő Kft. és a TERMOSTAR között. Ezért rendezzük meg ezt a szakmai fórumot is, hogy az okos megoldásokra felhívjuk a figyelmet – tette hozzá Horváth Attila.

Kihangsúlyozta: szeretnénk jó távhőszolgáltató lenni, jól és megfizethetően szolgáltatni, majd összegezte az elmúlt húsz év fejlesztéseit és tapasztalatait. 

Elmondta: a nagy léptékű terveik közt a több lábon állás,  a biztonság szerepel és a fenntartható fejlődés szerepel, ezért  egy úgynevezett energiamixben gondolkoznak, amelyben a gáz mellett megjelenik majd a faapríték, biomassza, geotermikus, napenergia, rövid távon pedig a piacbővítésre helyeznek hangsúlyt, hogy az új város beruházások - kosárlabda akadémia sportcentrum, homokbánya, épülő egyetem - is csatlakozzanak majd a fűtőműhöz.

Óraleolvasás a távolból

Kurdi Viktor a Bácsvíz Zrt. elnök vezérigazgatója a távleolvasás előnyeiről tartott előadást. Az Okos város” alatt leginkább egy olyan rendszert kell elképzelni, amely a folyamatosan begyűjtött adatok alapján automatikusan és dinamikusan kezeli a közüzemi szolgáltatásokat, irányítja a közlekedést, és segíti az élet egyéb területeit. 

Az „okos mérés” és az intelligens energetikai rendszerek egyszerre támogatják a fogyasztói energiatudatosság erősödését, valamint az energiatámogatás és a rezsiköltségek további csökkentését, amelyeknek kulcsszerepe lehet az Európai Unió 2014-től hatályba lépett új energiahatékonysági célkitűzéseinek teljesítésében - mondta.

Az „okos mérőeszközök” segítségével egyszerűsödik a fogyasztásmérők kiolvasása, kontrollálhatóbbá válik az energiafelhasználás és a – tényadatokon alapuló fogyasztás alapján – kiállított számlák, amely a fogyasztók elégedettségét is javíthatja.  Végül, de nem utolsó sorban az „okos technológia” segítségével a fogyasztók magatartása ösztönözhetővé válik az ésszerűbb energiafogyasztásra - tette hozzá.

A Bácsvíz Zrt.-hez hasonlóan a TERMOSTAR Kft. életében is megjelent az „okos rendszer.”

Az „okos megoldások”-at a „LORDOK Társasház” 2015-ben megvalósult példáján keresztül mutatták be, mely mintaként szolgálhat a lakóközösségek jövőben tervezett korszerűsítési programjaihoz.

Környezettudatos nevelés a jövő városáért

A TERMOSTAR Kft. is egyik kulcsfeladatának tekinti a távhőrendszer fejlesztését, minél több kémény megszüntetését annak érdekében, hogy Kecskemét egy élhető, tiszta levegőjű európai város maradhasson. Ehhez várják a környezetvédelmi célú és az energiatakarékosságot szolgáló pályázatok megjelenését, a pénzügyi források megnyílását. A tervei készen vannak.

A Távhőszolgáltatás napján rendezett színezőversenyre 34 kecskeméti óvodai csoport jelentkezett. Az iskolások rajzai pedig a holnap távfűtési rendszeréről meséltek a látogatóknak. A nap folyamán bárki szavazhatott a beérkezett 80 pályázatra, amelyekre mintegy hatszáz szavazat érkezett. Oklevelet és pénzjutalmat kaptak az iskolák, valamint az óvodai csoportok is. Első a Forradalom utcai Óvoda Cica csoportja lett. Második lett az Árpádvárosi Óvoda Maci csoportja, harmadik helyen végzett a Ferenczy Ida Szivárvány Óvoda Cica csoportja. Rejtvénypályázatot is hirdetett e jeles napra a kecskeméti hőszolgáltató. A sorsoláson Molnár Pálné lett a győztes, aki a Termostar Kft. ügyfélszolgálatán veheti majd át ajándékcsomagját.