Testkamerákat tesztel a rendőrség

2023 júl 7
Megosztás

Hatféle testkamerát tesztelnek az újbudai rendőrgyilkosság kapcsán, ám a fegyverhasználati jogot nem szélesítik ki, derült ki az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága ülésén.

A bizottság beszámoltatta Balogh János altábornagyot, országos rendőrfőkapitányt az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága a januári újbudai rendőrgyilkosság kapcsán zajló vizsgálat eddigi eredményeiről, a levont szakmai tanulságokról. Az altábornagy hangsúlyozta: a lőfegyverek helyett az elektromos sokkoló használatára kell a hangsúlyt helyezni, valamint célszerű a testkamerák használata, amelyből jelenleg hatfélét tesztel a rendőrség.

Az ülésen elhangzott: a Bauman Péter halálának körülményeit vizsgáló nyomozás jelenleg is zajlik, a rendőrség még nem küldte tovább az ügyészségnek az ügyet. Balogh János az ügyről annyit mondhatott el, hogy a rendőrség belső vizsgálata szerint az őrjöngő Sz. Szilárd megfékezéséhez kivonult rendőrök mindent jogszerűen és a rendőrségi belső szabályzatnak megfelelően csináltak. Két járőrautót riasztottak, velük tartott a szolgálatparancsnok is, így összesen öten vonultak ki Újbudára, ennek a létszámnak pedig elégnek kellett volna lennie ahhoz, hogy megfékezzék az őrjöngőt.

A kiérkező rendőrök intézkedtek a dühöngővel szemben, ám amikor meg akarták bilincselni, Sz. Szilárd kést rántott és rátámadt a három rendőrre, akik közül Baumann Péter rendőr főtörzsőrmestert halálosan megsebesítette. Az utcára kitörő őrjöngőt a rendőrök csak úgy tudták ártalmatlanná tenni, hogy lábon lőtték. Az ORFK vizsgálata szerint jogos volt a rendőrök fegyverhasználata. A magát drogosnak valló Sz. Szilárd először tagadta a gyilkosság elkövetését, de később beismerő vallomást tett. A meggyilkolt Baumann Péter februárban lett volna 30 éves.