Tiltakoznak vendéglátósok az adatszolgáltatás miatt

2023 május 22
Megosztás

Egyénileg már sok-sok vendéglátóipari szakember tiltakozott az ellen, hogy július 1-vel a meglévő online pénztárgépek mellett még egy rendszerben kell regisztrálniuk folytonosan, hogy milyen típusú ételt és italt fogyasztanak pontosan a vendégeik. A tiltakozás már a érdekképviseleti szervek szintjén is megjelent. Íme.

“Nyílt levél Magyarország kormányához! 

Nagyon sok alkalom van arra, hogy bizonyos dolgokban ne egyezzen a véleményünk azon szakemberekkel, akik hosszú évek óta elefántcsonttoronyból tekintenek a világra. Ennek a nézetkülönbségnek most semmi szerepe nem lesz, az írást a józan ész és a szakmánk szeretete szülte.

A vendéglátásban általában kétféle nézőpont ütközik egymással, mégpedig azoké, akik arra kíváncsiak, hogy a másik üzlet mit csinál, abból mi másolható le? Valamint azoké, akik önmagukban hisznek, és szakmaiságukra támaszkodnak, ezért 100%-ban a vendégeikre figyelnek, nekik kínálnak egyediséget, jó ételeket, mindezt jó vendéglátással párosítva, amivel versenyelőnyre tesznek szert. Szerintem utóbbiak vannak többen… és ők azok, akik örülnének, ha nem kellene kiteríteni a kártyáikat. 

Amikor viszont valamelyik fent nevezett álláspont politikai lobbival erősül az biztosan piactorzulást okoz és annak lesz eredménye az NTAK rendszer bevezetésének ötlete, mely mellé tény, hogy a bejelentéskor felsorakozott jónéhány szakmai szervezet.  Bár számunkra nem teljesen világos, hogy ők mit, vagy melyik szakmának/üzletnek/kollégának az érdekeit képviselték (?!) akkor, amikor megtették és aláírásukkal hitelesítették/szentesítették (!) azt, de az biztos, hogy a döntéshozó erre hivatkozhat az NTAK bevezetésével kapcsolatban. Sajnos!

Álláspontunk szerint, a döntéshozó akár az eddig történteket figyelmen kívül is hagyhatja és amellé áll, hogy aki már eddig is jól végezte a dolgát, az továbbra is tehesse azt, élvezve ezzel minden előnyét és az adók megfizetés után ne kelljen neki további adminisztrációs terheket viselnie, vagy akár üzleti titkokat felfednie… 

Nem szeretnénk értetlenkedni, vagy elutasító gondolkodónak tűnni, ezért ha bárki-bármilyen érdemi előnyét, vagy hasznát fel tudja hozni az NTAK rendszernek, az kérem tegye meg, hogy segít nekünk megérteni, ugyanis minden jószándékunk ellenére igazi áttörést nem találtunk, ami miatt ez majd megoldja az iparág ismert problémáit…

Akinek pedig nem teljesen világos, az NTAK keretében egyébként azt kell(ene) a vendéglátósoknak július 1-től a fogyasztás idejében megadni, hogy hány adag ételt és milyen ételeket/italokat fogyasztanak el a vendégeik, hangsúlyozom mindezt valós időben. Ezzel az ég világon semmi gond, de ez kivitelezhetetlen ma Magyarországon, aki ennek ellenkezőjéről igyekszik meggyőzni a politikát, az hazudik. (Elnézést, de nincs jobb szó rá, hiszen a legtöbb helyen -és milliónyi példát felhozhatnánk- ez életszerűtlen és kivitelezhetetlen.) 

Érdeklődve figyelem, hogy a regnáló politikai közeg felismeri-e az NTAK-ban rejlő abszurditást (mely hajaz a még 2010-előtti időkben törvényileg bevezetett, majd másfél évnyi kényszer után kivezetett "napi-, vagy műszakváltáskor történő italstandolás" ötletére), és újra változtat-e ezen a blődségen, vagy ha netán kitart emellett akkor ezt miként tudja letolni a 2-300 ezer főt foglalkoztató vendéglátás torkán a pandémia-, az energiaárrobbanás-, vagy az alapanyagok árainak ugrásszerű megnövekedése után, vagy a most mindenhol felismerhető emberhiány ellenére? Mindezt a választások előtt fél, háromnegyed évvel? Meglátjuk...

Az biztos, hogy mi az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöksége a tagság akaratát képviselve minden fórumon igyekszünk meggyőzni az illetékeseket, hogy ne kövessék el ugyanazt a hibát, amit a fent említett "italstandolós" időkben politikai elődeik már megtettek, mi pedig átélhettünk/láthattunk/tapasztalhattunk…

Ugyanakkor mi, az iparágban tevékenykedők, hiszünk abban is, hogy az eu-s átlaghoz képest is nagyobb adminisztrációs terheket viselő, ezzel versenyhátrányban működő vendéglátóiparnak a sikeres online pénztárgép bevezetése következményeként az  adminisztrációk terheinek csökkentése a szükséges, újabb terheket róni, -hazai, vagy európai uniós- versenyhátrányt okozni értelmetlen lenne.   

Az is meggyőződésünk, hogy -minden tiszteletünk mellett- a jegyzők nem alkalmasak a vendéglátóipar ellenőrzésére, mivel -tisztelve  aritka kivételt- elképzelésük sincs a napi munkavégzésről, vagy az iparági folyamatokról. Ez a tapasztalatból adódó hiányosság pedig megint kellemetlenségeket okozhat. 

Mi az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének tagsága, akkor is kitartunk az igazunk, akkor is kiállunk/felszólalunk a szakma érdeke mellett, ha ezt egyedüliként tesszük, vagy ha a többi szakmai szervezet nem teszi meg-, az igazat érdekeik mentén elhallgatják, esetleg bármi más okból, de nem nyilvánulnak meg. 

Tény, hogy az iparágunk az elmúlt három évnyi megpróbáltatást is nehezen viselte, abból a mai napig sokaknak még nem sikerült teljesen talpra állnia, ezért sem indokolt jelenleg tovább adminisztrációs terhekkel nehezíteni a folyamatot.

Hisszük, hogy kiállásunkkal, őszinteségünkkel/szakmaiságunkkal segíteni tudjuk a döntéshozók tisztánlátását!

Mi hiszünk a józan észben, ezért jelen posztunkkal is kérjük a regnáló kormányt, hogy a sok esetben életszerűtlenséggel kódolt és igazi megoldást nem kínáló NTAK rendszer bevezetését gondolja át. 

 

Bízunk a kormány bölcsességében/megfelelő ítélőképességében! 

2023. 05. 22.

Asztalos István

Elnök

Étrend, Magyar Konyhafőnökök Egyesülete"