Tisztességtelen a devizahiteles árfolyamrés

2014 jún 3
Megosztás
Kasler Árpád a Kúria előtt

Döntött a Kúria kedden a Kásler Árpád kontra OTP ügyben, és megállapította, hogy az árfolyamrés érvénytelen. A bírói tanács szerint az első- és másodfokon eljáró bíróságok  helyes ítéletet hoztak. Hozzátették: az árfolyamrés azért is tisztességtelen, mert nem érthető.

Az ítélet indoklása szerint nem világos az árfolyamrés árképzése, gazdasági indoka, és az átlagos fogyasztó számára nem követhető. Nyelvtanilag ugyan egyértelmű, és nem kisbetűkkel szerepel, ez a szerződéses kikötés mégsem felel meg a világos és egyértelmű szabályozás követelményének.

Az ítéletet követő sajtótájékoztatón Wellmann György, a Kúria Polgári Kollégiumának vezetője bejelentette:A Kúria június 16-án jogegységi döntést hozhat több, devizahitellel kapcsolatos kérdésben. Hozzátette: azokat a pontokat érinti majd a jogegységi döntés, amelyek a 2013 decemberében közzétett, előző jogegységi határozatból kimaradtak.
Négy olyan kérdést mérlegel majd a Kúria Polgári Kollégiuma, amelyek a szerződési feltételek tisztességtelenségével kapcsolatosak. Megvizsgálják, hogy a devizaalapú fogyasztói kölcsönszerződés mint szerződéstípus tisztességtelen-e a tekintetben, hogy az árfolyamkockázatot a fogyasztó viseli, valamint a pénzintézet, az árfolyamkockázattal kapcsolatos, esetlegesen tévesen adott tájékoztatása miatt tisztességtelen-e a szerződés. A Kúria vizsgálja továbbá, hogy az egyoldalú szerződésmódosítás milyen körülmények között felel meg az átláthatóság követelményének, valamint azt is, hogy az árfolyamrés alkalmazása tisztességtelen-e - közölte Wellmann György.    
A kollégiumvezető kérdésre válaszolva elmondta: június 16-án a Kúria polgári kollégiumának bírái, továbbá az öt ítélőtábla polgári kollégiumának vezetője és a legfőbb ügyész részvételével jogegységi tanácsként üléseznek. Nem biztos, hogy már aznap lesz döntés, de remélhetőleg még az ítélkezési szünet előtt megszületik a jogegységi határozat, amely kötelező minden magyar bíróságra.