Tizenegyen kerültek a közös sírba

2014 jan 30
Megosztás

Kilenc nőt és két férfit temettek el ma együtt Kecskeméten. Rokonok hiánya, vagy pénzügyi helyzetük miatt a hamvasztásukat a város állta, a búcsúztatást a Wojtyla önkéntesei végezték.

 

Korábban a kecskeméti Porta Egyesület aktivistái kísérték utolsó útjukra azokat az embertársainkat, akik magányosan, család, illetve élő rokonok nélkül hunytak el. Napjainkban ezt a feladatot a Wojtyla Barátság Központ aktivistái végzik. 

Január utolsó csütörtöke különleges nap volt a számukra, mert tizenegy urnát ravataloztak fel a köztemetőben. Egy részüknek a  hozzátartozóit nem sikerült felkutatni, a másik részük viszont - mivel a kormány egy évre felfüggesztette a szociális temetést - nem tudta állni a temetés költségeit. 

Az önkéntesek az elhunytakat nem ismerték, az életük állomásairól, a munkásságukról, a haláluk részleteiről nem voltak információik. 

A műanyag urnák - amelyen a nevek mellett a születésük, valamint a haláluk dátuma szerepelt - egy közös kriptába kerültek be a köztemető szociális parcellájában. Ezt a kriptát a város 2012-ben jelölte ki, a  közös síron lévő neveket tartalmazó szalagokat a Wojtyla Barátság Központ biztosította.

Az önkéntes búcsúztatáson a gyászbeszéd során elhangzott: a haláluk intő jel számunkra, hogy felelősséggel éljük az életünket.

Címke: