Több mint 60 millióval károsította meg munkaadóját egy banki alkalmazott Kecskeméten

2018 szep 25
Megosztás

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmény miatt vádat emelt egy 37 éves kecskeméti férfi ellen, aki 2016 őszén banki tanácsadóként több mint 60 millió forintot csalt ki a saját bankjától, majd a megszerzett pénzt pénzmosás útján akarta „legalizálni”.

A 37 éves vádlott 2016 júliusától az egyik bank kecskeméti fiókjában dolgozott tanácsadóként. Feladatai közé tartozott az ügyfelek bankszámláival kapcsolatos ügyintézés és a számlákra történő be- és kifizetések intézése is.

A vádlott 2016 októberében és novemberében beosztásával visszaélve és a bank ellenőrző rendszereit kijátszva három ügyfél számláira több alkalommal könyvelt le nagy összegű készpénzbefizetéseket, amelyekhez azonban tényleges befizetés nem társult, és amely tranzakciókról a számlák tulajdonosai nem is tudtak. Ezután a vádlott rövid időn belül az ügyfelek számláira lekönyvelt összegeket egy internetes fizetési rendszeren keresztül bankkártyával elutalta.

Azért, hogy tettét leplezze, a vádlott az utalások után még aznap a fiktív készpénz befizetéseket sztornózta a bank rendszerében, ami miatt a számlákon negatív egyenleg keletkezett, de a nap végi záráskor nem volt hiány a pénztárban. Ezen kívül 2016 novemberében egy negyedik ügyfél több mint 2 millió 300 ezer forintnyi banki betétjét az ügyfél tudta és beleegyezése nélkül feltörte, majd átutalta egyik ismerőse számlájára, ami valójában a vádlott irányítása alatt állt.

Az ügyfelek közül ketten – akiket a vádlott korábbi külföldi munkavégzése során ismert meg – azt sem tudták, hogy a vádlott számlát nyitott nekik a banknál. A csalás leleplezése után a bank a vádlott munkaviszonyát 2016 novemberében megszüntette. Mivel a bank az érintett ügyfeleket kártalanította, a vádlott e cselekményeivel a banknak jogtalan haszonszerzés végett több mint 60 millió forint kárt okozott, ami a nyomozás során nem térült meg.

A vádlott a csalással szerzett pénz eredetének leplezése végett a megszerzett összegeket internetes fizetési rendszeren keresztül olyan számlákra utalta, amelyek a bűncselekményről nem tudó ismerőse nevén voltak, de valójában a vádlott rendelkezett velük. Ezen kívül a csalással szerzett pénzt a vádlott az utalások során „összekeverte” legális úton szerzett összegekkel, valamint internetes szerencsejátékra költötte.

A büntetett előéletű vádlott letartóztatásban várja a tárgyalást. Őt a főügyészség üzletszerűen elkövetett, különösen nagy kárt okozó információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettével és minősített pénzmosás bűntettével vádolja. Az ügyész végrehajtandó börtön, valamint közügyektől és foglalkozástól eltiltás kiszabását indítványozta a vádlottal szemben. Bűnössége kérdésében a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.