Több mint hatvanezren fordultak meg a Hírös 7 Fesztiválon

2019 szep 2
Megosztás

Már egy hete véget ért a Hírös 7 Fesztivál, de a fesztiváligazgatót mégis nehéz elérni, mert Kecskemét legnagyobb és legsikeresebb rendezvényének ugyanakkora az utóélete, mint a felkészülési ideje. A berendezések, a teraszok, a faházak elbontása, elszállítása és persze mindannak, ami utána maradt, annak eltakarítása, valamint a felügyelete sem kis munka. 

Végül Ladányi Kovács Zoltán csak ráállt egy gyors összegzésre, de az időpontot még függőben hagyta, mert ha sikerül végre elaludnia, akkor ne reggel találkozzunk, hanem később, de azért hívjam. Hívtam hát és felvette, mondván még nem sikerült átállnia a fesztivál éjjel-nappali pörgéséből, így aludni sem tudott, úgyhogy beszélgessünk.

Persze, ez sem megy simán, mert egy nyitott teraszon ülünk a központban és amikor felismerik sorra köszönnek neki, gratulálnak a fesztiválhoz, a programokhoz, még olyanok is, akiket nem ismer.

- Azért ez jó érzés - mondja, meg persze az is, hogy probléma- és balesetmentesen lezajlott ez a nagy rendezvény, amelynek a légifelvételek  kiértékelését követően a szakemberek úgy tájékoztattak, hogy több mint hatvanezer ember fordult meg a főtéren az idei fesztivál ideje alatt.

- Erre csak azt tudom mondani - teszi hozzá, hogy sikerrel teljesítettük a kis csapatommal azt, amit négy éve elvállaltunk, miszerint, egy nagy látogatottságú, országos kitekintésű, rangos fesztivált építünk fel a Nemzeti Vágtás és más fővárosi rendezvényeim tapasztalata alapján. Ezért lett a Hírös Hétnek lényegében mindene, a megjelenése, a kommunikációja és a programjai is gyökeresen mások az egykoriakhoz képest. Persze, a kezdetekkor sokan nem biztattak, mondván, Kecskemétet nem, vagy nagyon nehéz felrázni és azt kell mondanom, örömmel, hogy nem lett igazuk.

Közben folyamatosan csörög a telefonja, na ezt fel kell vennem, közli, majd fejből sorolja a hívónak  a jövő év augusztusának napjait, mikorra esik 20-a és mit, hogyan képzel. 

- Már a jövő évi fesztiválszervezés zajlik, mert nem lehet másképpen - teszi hozzá. 

Látja rajtam a meglepődést és már olvassa is a gondolataimat, igen, tudom, arról volt szó, hogy a jövő évi fesztivált, máshogy, másképpen képzeljük el, de ez még nem zárja ki annak a szervezését. 

Ahhoz, hogy a jövő Hírös 7 Fesztiváljának az útján el tudjunk indulni, az alapokat kell meghatározni, vagy újratervezni. Az tény, hogy minden hazai nagyvárosnak van egy olyan rangos fesztiválja, amely a főterén zajlik, lásd: Szegedi Fesztivál, a Baja halfőző, vagy említhetném Debreceni Virágkarnevált. A főtéri helyszín azonban korlátokat is jelent, hiszen épületek veszik körbe. Ezért azt is el kell dönteni, hogy akarunk-e még több embert a főtérre, vagy pedig olyan programokkal bővítjük a palettát, amely minőségi, de csak rétegeket vonz. Én úgy érzem, az egyes produkciók máshová helyezésével lehetne tehermentesíteni a főteret. A másik, hogy ha Budapest legforgalmasabb központi sugárútját, az Andrássy utat le lehet zárni egy Nemzeti Vágta idejére, akkor Kecskemét legrangosabb egyhetes fesztiváljának ideje alatt is lehetne korlátozni a forgalmat néhány helyen.

Egy kis szünet után aztán ő kérdez: mondjam meg, ha valami nem tetszett, vagy jó lett volna ha van az idei fesztiválon. 

- Szerintem a tavalyihoz képest csökkent a gasztrokulturális színvonal és kínálat, igaz, a múlt évit feldobta nagyon a streetfood találkozó - mondom kapásból 

- Sajnos, nem érte meg nekik eljönni. Ezt  természetesen a múlt évi tapasztalataikra és az érdeklődésre alapozták, miközben ez is egy létező igény. Tudomásul kell venni, hogy Kecskemét hagyományos mezővárosi őslakossága mellett már van egy új generáció, valamint egy nagyrészt beköltözött menedzserréteg, akiknek nem csak igényük, hanem pénzük is van erre. Ez a társadalmi arány még alakul, nincs letisztulva, egy átmeneti időszakot élünk át jelenleg mind a szórakozás, az étkezés, de  még a közlekedési kultúra  terén is. Mind tart valamerre és ezeket felismerve akar lépést tartani velük a folyamatosan megújuló Hírös 7 Fesztivál.

Ez a mi kihívásunk és ezt szeretnénk továbbra is sikerrel teljesíteni.

Fotók: Varga-Fekete Dániel