Törli a YouTube az oltásellenes videókat

2021 szep 30
Megosztás

Szerdától kezdve minden olyan videót töröl a YouTube, amely hamis információkat tartalmaz a koronavírus elleni oltásról. 

A cég új állásfoglalást adott ki, amelyben leszögezte, hogy mostantól kezdve zéró tolerancia lesz a hamis információkat közlő videókkal szemben. Korábban ezeket többnyire még csak elrejtették, vagyis biztosították, hogy ne ajánlja az algoritmus a nézőknek, most viszont már el is fogják távolítani. Ettől függetlenül eddig is voltak olyan videók, amelyek áldozatul estek a YouTube-nak, például volt egy, a vakcináról szóló magyar dal is, amelynél az egész zenekar csatornáját törölték.

A cég összesen egymillió videót törtölt a koronavírus-járvány kezdete óta, amelyek hamis információkat tartalmaztak a vírusról vagy a vakcinákról. 

A YouTube lépése nemcsak a koronavírus elleni vakcinákat, hanem más védőoltásokat is érint, azok esetében sem fogják eltűrni, hogy hamis információkat közöljenek a platformjukon. Arra a keresőkifejezésre például, amely szerint a kanyaró, a mumpsz és a rubeola (MMR) elleni vakcina autizmust okoz, a YouTube most már olyan videókat ajánl, amelyek ezt az állítást cáfolják.