Tovább drágulnak Kecskemét ingatlanpiaci árai

2020 aug 25
Megosztás

Tavaly év végén a szakértők az ingatlanpiaci árak emelkedésének mérséklődését, valamint stagnálását prognosztizálták előre. A koronavírus annyiban segítette elő az előrejelzéseket, hogy még nagyobb fékezésre késztette az ingatlanok árváltozását. Idővel néhány településen már csökkenni is kezdtek az árak, de zuhanásról még nem beszélhetünk. Kecskeméten egyelőre viszont nem sok jele van a lassulásnak.

Így változtak az ingatlanárak Kecskeméten

Hiába a koronavírus, Kecskeméten a családi házak átlagára mellett idén tovább emelkedett a téglalakások átlagára is. A családi házak átlag négyzetméter ára 360 ezer forintról 380 ezer forintra, míg a téglaépítésű lakásoké 470 ezer forintról 490 ezer forintra nőtt. Tehát mindkét ingatlantípus esetében az elmúlt fél évben négyzetméterenként átlagosan 20 ezer forintos drágulás történt.

Kivételek mindig vannak. Kecskeméten a panelek képeznek kivételt, ugyanis ezen ingatlantípusok átlagára 2020 első hat hónapjában csökkent.

Januári 390 ezer Ft/m²-es átlagáruk júliusra 380 ezer Ft/m²-re esett vissza, ami nem túl nagy mozgolódás. Százalékban kifejezve a vizsgált időszakban mindössze átlagosan 3 százalékkal lettek olcsóbbak a Kecskeméten eladásra szánt panelek.

Amennyiben hátrébb lépünk és hosszabb időtávban nézzük meg Kecskemét ingatlanpiaci árainak alakulását, akkor azt mondhatjuk, hogy az elmúlt 5 évben folyamatosan emelkedő tendencia jellemezte. 2015 júliusában sokkal kevesebbe került valamennyi ingatlantípus átlag négyzetméter ára, mint idén júliusban: a családi házak 70 százalékkal, a téglalakások 80 százalékkal voltak olcsóbbak, a panelekért pedig fele annyit kellett az asztalra tenni.

A környéken kedvezőbbek az árak

Bács-Kiskun megye négy legnagyobb települése közül Kecskemét ingatlanpiaci árai messze a legdrágábbak. A többi versenyző júliusi átlagára alapján még a nyertes közelében sem jártak, viszont egy árszínvonalon helyezkedtek el.

Baján, Kiskunfélegyházán és Kiskunhalason idén júliusban 180-210 ezer Ft/m² körül alakultak a családi házak átlagárai, mely intervallum Kecskemét családi házainak júliusi átlagárához képest jóval alacsonyabb.

A vizsgált települések lakáspiaci árai is kedvezőbbnek mutatkoztak a megye székhelyénél. Vegyük először a téglaépítésű lakásokat. A három településen összességében 220-280 ezer Ft/m² között volt a téglalakások átlagára. Ezzel pedig majdhogynem megegyezett a panelek 230-280 ezer Ft/m²-es árfekvése.

Vennél 60 millió forintért ingatlant?

Nagy összegnek tűnik 60 millió forint, de egyre kevesebbet ér a hazai ingatlanpiacon. A Portofolio megvizsgálta, hogy míg 2012-2013 környékén a keretösszegből luxusotthonokat lehetett kapni, addig ma csak egy átlagos méretű és állapotú ingatlan megvásárlásához elegendő a pénz. Nem csoda, hogy az elmúlt években megnőtt az ilyen nagy értékű ingatlanok kereslete és kínálata is. Kecskemét belvárosában is találnak az érdeklődők 60 millió forintért házat, valamint lakást. Általában ezek kiváló minőségűek, és jó a fekvésük is.

Ingatlannet.hu