Tovább javultak a Kecskeméti Törvényszék mutatói

2019 ápr 24
Megosztás

2018. év az ügyhátralékok feldolgozásának, a digitalizálásnak, valamint az új eljárásrendek bevezetése volt. Ez utóbbi gyorsan és zökkenőmentesen lezajlott, igaz azt számos tematikus képzés előzte meg, így nem is a bíráknak, hanem inkább a jogi képviselőknek, valamint az állampolgárok okozott az értelmezésük nehézségeket - mondta Bicskei Ferenc, a Kecskeméti Törvényszék elnöke szerdán a hivatal összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón, amelyen jelen volt  Kiss Gabriella a Szegedi Ítélőtábla megbízott elnöke, valamint Vajas Sándor, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettese.

Bicskei Ferenc hangsúlyozta: nem csak a digitális (mobil eszközök biztosítása a bíróknak, távmeghallgatás rendszere, elektronikus kapcsolattartás az ügyfelekkel) fejlesztések zajlottak, hanem a bírósági épületek is megújultak. A Kecskeméti Törvényszéken a múlt évben megindult néhány tárgyalóterem felújítása, de az OBH segítségével végül az idén egy füst alatt az összes tárgyalóterem megújul.

Kiss Gabriella elmondta: a büntető ügyszakban 2017-hez képest is javultak a Kecskeméti Törvényszék és az illetékes bíróságainak mutatói. A civilisztika területén összességében stagnálásnak tekinthető minimális romlás figyelhető meg, ugyanakkor a határozatok szakmai színvonala emelkedett. Hozzátette: bár jól ismeri a Kecskeméti Törvényszék bíráit, eddig is jó kapcsolatot ápoltak, de ezt a viszonyt szeretné a jövőben még szorosabbra fűzni, egyebek mellett fórumok révén, amelyeken az egyes bíráknak nyújtanának nagyobb segítséget, és továbbra is szorgalmaznák a törvényszék bíráinak a Szegedi Ítélőtáblán vállalt gyakorlatát. 

Vajas Sándor elmondta: 2012 óta az ország 185 bírósági épületét olyan mértékben fejlesztik, hogy ez alapján az OBH 2015-ben megkapta az év vagyongazdálkodója címet. Ennek eredményeként - a számos rekonstrukció mellett - Bács-Kiskun megyében a Kiskőrösi Járásbíróság 2021-re egy teljesen új épületben folytathatja tevékenységét. Jelentősnek nevezte az eszközpark fejlesztését is: az elektronikus eljárásokra való felkészülés érdekében az elmúlt évben 2500 digitális eszközt biztosítottak országszerte a bíráknak.

Az elnökhelyettes hangsúlyozta: a szubjektum fontossága miatt a tárgyi környezet mellett az emberre, a bírósági dolgozókra is odafigyelnek. Mint mondta, az OBH elnöke által 2016-ban meghirdetett Megtartó Program eredményeként 2019-ben már azt tűzték ki célul, hogy az idei legyen a családok éve a bíróságok mint munkáltatók és mint családjogi ügyeket tárgyaló intézmények szempontjából. Az intézkedések közül kiemelte a bölcsődei és óvodai térítésekhez nyújtott havi tízezer forint támogatást, az országosan bevezetett egészségügyi szűrővizsgálatokat és a bírósági dolgozóknak biztosított állatkerti bérleteket. 

Emlékeztetett arra, hogy járásbíróságokon tárgyalt ügyek több mint fele családjogi, amelyek különös odafigyelést igényelnek a bírók részéről, de kiemelten fontosnak nevezte az ügyfelek megfelelő tájékoztatását is. Ennek érdekében indítványozták az eredetileg 29 oldalas keresetnyomtatvány 9 oldalra rövidítését, és a családjogi ügyek hosszabb eljárása miatt jogszabály-módosító javaslatot fogalmaztak meg az egy éve bevezetett polgári perrendtartással kapcsolatosan. Fontosnak nevezte továbbá a bírósági közvetítés jogintézményét, azt mondta, ebben a Kecskeméti Törvényszék élen jár, hiszen nyolc közvetítőjük van és már négy járásbíróságon közvetítői szobát is kialakítottak.

2018-ban a Kecskeméti Törvényszékre és az illetékességi területéhez tartozó helyi bíróságokra összesen 52 ezer 921 ügy érkezett, ez az előző évihez képest mintegy 9 ezerrel kevesebb.