Továbbra is sok a gyorshajtó

2023 május 23
Megosztás

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén az elmúlt héten negyvenegy anyagi kárral járó közúti közlekedési baleset történt, így némi csökkenésről számolhatunk be az előző időszakhoz képest. 

Tizenegy olyan karambol volt, amely sérülést eredményezett; ezekben a balesetekben tizennégyen könnyebben, hárman pedig súlyosan megsérültek. 

Halálos balesetről szerencsére több hete nem kell hírt adnunk.

Múlt héten 1755 autóvezető lépte át a megengedett sebességhatárokat.

Sajnos a gyorshajtók száma hétről-hétre emelkedik annak ellenére, hogy a sofőrök bírságra számíthatnak, amelynek legalacsonyabb összege 30 ezer forint.

Az egyenruhások huszonhét esetben intézkedtek olyan sofőrrel szemben, aki a gyanú szerint a vezetés megkezdése előtt szeszes italt fogyasztott; közülük hárman balesetet okoztak.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy az alkohol már kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki, melyek nem teszik lehetővé a biztonságos járművezetést. A szeszes ital fogyasztás hatására növekszik az észlelési idő, tompulnak a reflexek, lassabban mozognak a szemet mozgató izmok, és a mentalitásban is kedvezőtlen változások történnek.

Hazánkban zéró tolerancia van érvényben, mely a szeszes ital fogyasztásának teljes tilalmát jelenti a gépi meghajtású jármű vezetője részére, a jármű vezetése előtt és alatt egyaránt.

Soha ne üljön ittasan autóba, valamint olyan járműbe sem, melyet láthatóan ittas személy vezet! Ne engedje meg családtagjának, rokonának, barátjának, ismerősének sem, hogy ittas állapotban vezessen!