Tudom hol leszel idén júniusban

2014 jún 18
Megosztás
Múzeumok Éjszakája Kecskemét

Interaktív, szív, szuszog, pöfög, ég, vagy ámít érdek nélkül, talán hangos egy kicsit, de az biztos, jó nagy buli - na, mi az? Hát a nagy kecskeméti Múzeumok Éjszakája. 06.21. Non-Stop.

 

A Múzeumok Éjszakája egy sokoldalú, évről évre növekvő látogatottságú szuper-rendezvénye a városnak, amely folyamatosan fejlődik  - mondta Mák Kornél, humán alpolgármester szerdán a kecskeméti városházán és egyben megköszönte a szakemberek és az intézmények munkatársainak a lelkes hozzáállását, mert évek óta sokat tesznek múzeumi éjszaka sikeréért.

Hozzátette: sok tényező és szerencsés egybeesés is szükséges ahhoz, hogy ismét az év egyik legsikeresebb, tartalmas kulturális kikapcsolódásaként emlegesse a közönség Kecskeméten  a Múzeumok Éjszakáját. Természetesen az évek óta újrázott siker mégsem a jó szerencsének köszönhető. Egy évi tervezés, pályázás, szorgalmas munka bújik meg a helyszínek megszámlálhatatlan programja, a széleskörű tájékoztatás mögött. Amit viszont senki nem tud befolyásolni, az pedig az időjárás.

Talán ennek a hiteles és sikeres múltnak a tükrében választotta helyszínéül Kecskemétet az országos sajtótájékoztató. A kulturális tárca felhívta a figyelmet a vidéki programokra és ezek minőségére. Az értékelésekben már gyakran szóba kerül a kecskeméti modell, ez nem azt jelenti, hogy a hírös városban született meg az első Múzeumok Éjszakája, hanem egy európai kezdeményezés teljesedett ki egy olyan multikulturális eseménnyé, ahol maximálisan egymásra talált a látogatói igény és a kínálat. Az első összefogással megrendezett éjszakai kulturális kalandtúra szervező gárdája még egy kis asztalka körül bőven elfért. A mag nyolc éve kitartóan gyűjti a tapasztalatokat és hívja a már több tucatnyira növekedett helyszínt a Szent Iván napjához legközelebbi szombatra. Ebben az évben is meghaladja a negyvenet a programhelyszínek száma. A cél, az üzenet mindig ugyanaz: sok értéket őriz a város, a szakemberei kreatívak, egész évben várják az érdeklődőket. Az éjszaka esszenciálisan jeleníti meg a muzeológia, a tudomány, a művészet kincseit a kellemes szórakozás köntösében.

A siker titka egyszerű

A fő szervezők nevében Lóránd Klára, muzeológus, a Bozsó Gyűjtemény igazgató kurátora - aki a napokban veheti majd át a Kada Elek - díjat -  vette át a szót.

Elmondta, a Múzeumok Éjszakája Nyugat-Európával ellentétben nem a múzeumi uborkaszezonon próbál segíteni, hanem kezdetektől a látogatási szezonban Szent Iván-éjhez kapcsolódik. Mi a sikerének a titka, az, hogy az idén már negyvennégyen vagyunk a programokban, és az, hogy tavaly már 53 ezer belépő főt regisztráltak a rendezvényen. 

A lényeg, tette hozzá, hogy nem egymás közötti verseny ez, hanem egy közös célért, a látogatókért történő örömteli küzdelem. A cél: az értékeink megmutatása, kedvcsinálás, hogy később, vagy jövőre térjenek vissza hozzánk, de nem utolsósorban: egész évben látogassák a kulturális intézményeinket.

Hangsúlyozta: ez egy multikulturális rendezvény. Meglepetés az ingyenesség, csak a szolgáltatásért kel fizetni. 

Megtudtuk: az idén a MÁV is társult rendezvényhez. A hétvégén többek között Kecskemétre is lehet féláron utazni, de az Arany Homok is szálláskedvezménnyel csatlakozott a rendezvényhez.

Akinek pedig rövid volt a Múzeumok Éjszakája azoknak kísérletként indul a Múzeum Másnap program, a Bozsó Gyűjtemény és a Cifrapalota június 22-én vasárnap ötven százalékos belépőjegy kedvezménnyel várja a látogatókat.

A programokról dióhéjban

A Kulturális Központ előtt tűzugrás, a Kortárs Művészeti Műhelyekben füstfestmények, a Bozsó Gyűjteményben Sajdik karikatúrák, a Cifrapalotában őskori divatbemutató, a Könyvtárban éjszakai pörgettyű, a Katona József Emlékházban díszmagyar viseletek, a Népi Iparművészeti Gyűjteményben feliratos falvédők, a Hangszergyűjteményben hangszerbabusgatás, az Orvostörténeti Gyűjteményben pipacsos, rózsaszirmos tea kóstolgatása, a Szórakaténuszban Fő-úri-muri, a Fotográfiai Múzeumban Bálint Endre fotói, a Levéltárban a színháztörténet tárgyai, eseményei sorakoznak az esti szereplők közé.

Az időjárás azért fontos tényező, mert valójában nem külön-külön kelnek életre a nyüzsgő tömeggel a helyszínek, hanem az egész város lüktet. Családok, barátok vándorolnak, ismerősök együtt ragadnak le a kültéri helyszíneken, az interaktív programokon, minden korosztály útra kel. Igazi kecskeméti kuriózum a retro buszok hada. A nagyszülői korú járműkülönlegességek szuszogva, pöfögve, múlhatatlan jókedvvel szállítják a türelmes és nosztalgiázó utasokat a helyszínek között. A körjáratok 20 percenként követik egymást, elegendő egy karszalag megvásárlása 400 Ft-ért, az utas pedig annyiszor pattanhat fel, ahányszor csak helyet talál. 

Hasznos linkek:

http://muzeumokejszakajakecskemet.hu/katona-jozsef-szinhaz

https://www.facebook.com/muzeumokejszakajakecskemet.hu