Tüntetés az oltási szabadságért Kanadában

2022 jan 30
Megosztás

A mínusz 16 C fokos hideg sem tántorítja el a tömegeket Kanadában, hogy az utak mellé vonuljanak szolidaritásként  és az országot átszelő több százezres kamionos konvojt üdvözöljék.

A kamionosok a járműveikkel megszállták a fővárost és körbevették a parlament épületét 

Tették ezt mindazért, mert bár a többségük oltott, a kanadai miniszterelnök a rendelkezése szerint oltási kötelezettséget írt elő az ingázó kamionosoknak.

A szabadságkonvoj részére összesen 7 millió kanadai dollárnyi (1,7 milliárd forintnyi) önkéntes adomány gyűlt össze arra a felhívásra „járuljanak hozzá a résztvevők üzemanyagköltségéhez”.

Justin Trudeau miniszterelnök egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kanadai kamionosok többsége, közel kilencven százaléka be van oltva, a tiltakozók csupán egy „apró, marginális kisebbség”.

Kijelentésére a tömegek a lemondását követelik.

Bár a közösségi oldalak és a nagyobb médiumok nem lelkesedtek a hírért, a marginális többség elég kitartó és egyre nagyobb tömegeket vonz.

A kanadai tiltakozás már Ausztráliába is átgyűrűzött és hasonló megmozdulásokat szerveznek.

Több befolyásos amerikai médiaszemélyiség, mint a Tesla atyja, Elon Musk, ifjabb Donald Trump vagy Joe Rogan is nyilvánosan kiállt  a kanadai tiltakozások mellett.