Új edzővel bővült a kecskeméti kosárlabda szakmai stábja

2018 aug 28
Megosztás
Váradi Kornél

A nyáron egy fiatal, ámde annál nagyobb ambíciókkal rendelkező edzővel bővült a KTE-Duna Aszfalt és a Mercedes-Benz Gyár Kosárlabda Akadémia szakmai stábja. Váradi Kornél elárulta, szereti a kihívásokat, melyekből Kecskeméten van bőven.

- Milyenek az első élményei? Hogy érzi magát Kecskeméten? Úgy tudom, a családjával érkezett.

- Köszönöm, nagyszerűen. Minden adott ahhoz, hogy maximálisan a kosárlabdára tudjak koncentrálni. A családom is velem van, ők is jól érzik magukat. Voltunk többször a belvárosban, körülnéztünk, de augusztusban az időm nagy részét inkább már az edzések töltik meg.

- Milyen célokkal érkezett Kecskemétre?

- A felnőtt csapatnál az a feladatom, hogy teljes mértékben segítsem Forray Gábor munkáját, emellett pedig az NB I B-s, az U20-as és az U18-as együttesnek leszek az edzője. Minél több játékost szeretnénk felkészíteni arra a szintre, hogy később profi játékos váljon belőle. Természetesen az elsődleges szempont, hogy az Akadémia minél több játékost neveljen a KTE felnőtt csapatának.

- Sokakban felvetődhet a kérdés, hogy nem jelent-e visszalépést a kecskeméti szerepvállalása azok után, hogy egy éve felnőtt csapat mellett dolgozott vezetőedzőként, a szakmai munka irányítójaként?

- A soproni időszak azzal együtt sem volt hiábavaló, hogy nem szerepeltünk jól a csapattal, és nem töltöttem ki a vezetőedzői szerződésemet. Rengeteg tapasztalattal lettem gazdagabb, ezeket hiba lenne elfelejteni, ha tudom, Kecskeméten beépítem a munkámba. Azt hiszem, kiváló helyre kerültem, örülök, hogy Béres Tímea, az Akadémia igazgatója és Sörös Jenő, a KTE ügyveztője megkeresett. Szeretem a szakmai kihívásokat, ezekből Kecskeméten pedig nincs hiány, szeretek tanulni, fejlődni, amire itt meg is van a lehetőségem.

- Könnyen megtalálják a közös hangot Forray Gáborral?

- Igen, jól megvagyunk. Nyilván még szoknom kell az itteni rendszert, figyelem, hogy miben és hol tudok segíteni, de Gábor is sokat segít, ha bármilyen kérdéssel fordulok hozzá. Ahhoz képest, hogy a játékosokkal még csak két hete dolgozunk együtt, úgy érzem, elfogadtak, megtaláljuk a közös hangot. És ugyanezt mondhatom az korosztályos csapatokról is.

- Milyen edzőnek tartja magát? Milyen filozófiát képviseli?

- A legfontosabb, amit egy edző elvárhat, hogy a játékos tudjon egy az egyben támadni és védekezni, ezek után lehet beépülni a modern kosárlabdába. Természetesen rettentően fontos a fizikai felkészültség is, de hogy ezen felül milyen stílust játszik egy adott csapat, az a csapat összetételétől függ. A felnőtteknél arra kell figyelni, hogy a már meglévő szerkezet, stratégia minél jobban működjön, utánpótlásban pedig arra, hogy minél több labdabirtoklásunk legyen, minél több párharcot nyerjünk a pályán, ez tanít meg a modern kosárlabdára.

- Ahogy korábban már említette, több csapat mellett dolgozik. Első hallásra mindez nem tűnik egyszerű feladatnak.

- Augusztusban általában napi négy edzésen veszek részt. Nem egyszerű, de össze lehet egyeztetni ezeket a dolgokat. Köszönettel tartozom a KTE és az Akadémia munkatársainak a segítségért, ők mindent megtesznek azért, hogy gördülékenyen, jól szervezetten menjen a munka. Megfelelő kommunikációval mindenhol megtalálható az a bizonyos rés. Nem szabad megfeledkezni a többi utánpótlás edzőről sem, akiknek néha a kisebb változások miatt belekontárkodok az idejükbe, de megértőek.

- Korábban kint járt a Real Madrid akadémiáján, beleleshetett egy fantasztikus történelemmel rendelkező klub mindennapjaiba. Van esetleg olyan tapasztalat, amit idehaza is próbál alkalmazni?

- Minden komoly helyen a rendszer a lényeg. Itt, Kecskeméten olyan rendszer alapján dolgozunk, ami már jó ideje jól működik. A KTE-nél és az Akadémián minden adott ahhoz, hogy egy fiatal játékos fejlődni tudjon. Természetesen mindenkinek megvannak az egyéni rigolyái, de az alapvető szabályok, viselkedési formák mindkét helyen megfelelően működnek.

- Várja már a szerdát?

 - Igen, ugyanis szerdán játsszuk az első edzőmeccsünket az NB I B-s csapattal. Nekem ez lesz az első mérkőzésem edzőként Kecskeméten, és nagyon kíváncsi vagyok, hogy hol tartunk. Augusztus 6-án kezdtük el a felkészülést, a srácokra nem panaszkodhatok, mert jól végzik a dolgukat.